Ιωάννης Σκλαβούνος

Νιώστε σε κάθε βήμα, άνεση, ασφάλεια και φροντίδα, είμαστε εδώ για σας!

Κύστες Ωοθηκών

Oι ωοθήκες είναι δύο μικρά όργανα που βρίσκονται εκατέρωθεν της μήτρα.
Μια κύστη ωοθηκών είναι ένας σάκος γεμάτη με υγρό ή άλλους ιστούς που αποτελούν την ωοθήκη. Είναι φυσιολογικό για μια μικρή κύστη να αναπτύσσεται στις ωοθήκες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κύστες είναι αβλαβείς και φεύγουν από μόνες τους. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα και χρειάζονται θεραπεία.

Κύστες των ωοθηκών είναι αρκετά συνηθισμένη στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας τους. Μια γυναίκα μπορεί να αναπτύξει μία κύστη ή πολλές κύστες. Κύστες των ωοθηκών μπορούν να διαφέρουν σε μέγεθος. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ωοθηκικών κύστεων. Οι περισσότεροι είναι καλοήθεις κύστες (μη καρκινικές). Σπανίως, μερικές κύστες μπορεί να αποδειχθούν κακοήθεις (καρκινικές). Για το λόγο αυτό, όλες οι κύστες πρέπει να ελέγχονται.

Τύποι κυστών ωοθήκης

Λειτουργικές Κύστες
Ο πιο συνηθισμένος τύπος κύστης ωοθήκης είναι οι λειτουργικές κύστες. Αυτές αναπτύσσονται από τον ιστό ο οποίος υποβάλλεται σε συχνές αλλαγές εξαιτίας της διαδικασίας της ωορρηξίας κάθε μήνα. Υπάρχουν δύο τύποι λειτουργικών κυστών, οι ωοθηλακικές κύστες και οι κύστες του ωχρού σωματίου. Και οι δύο τύποι αυτών των κυστών συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ή δίνουν πολύ ήπια συμπτώματα όταν εμφανιστούν. Συνήθως εξαφανίζονται σε διάστημα μερικών μηνών.

Δερμοειδείς Κύστες
Οι δερμοειδείς κύστες σχηματίζονται απο συνάθροιση διαφόρων ιστών και μπορεί να περιέχουν δέρμα, τρίχες, λίπος ή και δόντια. Μπορεί να βρεθούν ταυτόχρονα και στις δύο ωοθήκες. Οι δερμοειδείς κύστες είναι συχνά μικρές και δεν προκαλούν συμπτώματα, παρόλα αυτά μπορεί να μεγαλώσουν και τελικά να δώσουν.

Κυσταδενώματα
Τα κυσταδενώματα είναι κύστες που αναπτύσσονται από τα κύτταρα της εξωτερικής επιφάνειας της ωοθήκης. Είναι συνήθως καλοήθεις αλλά ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Τα κυσταδενώματα μπορεί να μεγαλώσουν και να γίνουν πάρα πολύ μεγάλα και να πιέσουν άλλα όργανα της κοιλιάς προκαλώντας ενοχλήματα.

Ενδομητριώματα
Τα ενδομητριώματα είναι κύστες οι οποίες σχηματίζονται από ιστό παρόμοιο μ’ αυτό τον ιστό του ενδομητρίου που όμως μεγαλώνει μέσα στις ωοθήκες. Όπως συμβαίνει με τον ιστό του ενδομητρίου, έτσι και αυτός ο ιστός που βρίσκεται στις ωοθήκες ανταποκρίνεται στις επιδράσεις των ορμονών κάθε μήνα. Αυτό έχει σαν συνέπεια κάθε μήνα να σχηματίζονται μικρές αιμορραγίες μέσα στην κύστη που οδηγούν στο σχηματισμό κύστης που μεγαλώνει και περιέχει πηγμένο αίμα. Το ενδομητρίωμα συχνά ονομάζεται και σοκολατοειδής κύστη γιατί το υγρό που περιέχει μοιάζει με παχύρευστη σοκολάτα. Το ενδομητρίωμα συχνά είναι μέρος του προβλήματος της ενδομητρίωσης που αναλύεται αλλού. Μπορεί να προκαλεί πόνο είτε κατά τη διάρκεια της περιόδου ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Πολλαπλές Κύστες
Γυναίκες οι οποίες δεν έχουν κανονική ωορρηξία μπορεί να αναπτύξουν πολύ μικρές κύστες στην περιφέρεια των ωοθηκών μεγέθους μικρότερες από 1 cm. Το μέγεθος αυτό των ωοθηκών είναι ελαφρώς αυξημένο και μπορεί να συνδεθεί με μία κλινική οντότητα που λέγεται σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Αυτό συνδέεται επίσης με:
- απρόβλεπτες περιόδους
- υπογονιμότητα
- αύξηση σωματικού βάρους
- αυξημένη τριχοφυΐα.

 

Κύστες των ωοθηκών είναι κοινές σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας. Αν και οι περισσότερες κύστες είναι αβλαβείς και φεύγουν από μόνες τους, ο γιατρός σας θα θέλει να παρακολουθεί κάθε κύστη να είναι σίγουρος ότι δεν θα αναπτυχθεί και να δημιουργήσει προβλήματα. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τη διάγνωση ή τη θεραπεία σας, συζητείστε με τον γιατρό σας.