Κέντρο Γονιμότητας

Στόχος μας, να σας καθοδηγήσουμε βήμα-βήμα με ασφάλεια για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!

Εξωσωματική Γονιμοποίηση IVF

Για πολλά ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας, η εξωσωματική γονιμοποίηση (in vitro fertilization – IVF) αποτελεί την καλύτερη λύση για την επίτευξη εγκυμοσύνης. Μπορεί να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση ποικίλων αιτίων υπογονιμότητας, όπως ήπια προβλήματα σπέρματος, ενδομητρίωση, ο σαλπιγγικός παράγοντας, ή ανεξήγητη υπογονιμότητα.


Κατά τη διαδικασία της κλασικής εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα ωάρια γονιμοποιούνται από τα σπερματοζωάρια στο περιβάλλον του εργαστηρίου (αντί στις σάλπιγγες της γυναίκας). Η γονιμοποίηση μπορεί να επιτευχθεί είτε με τη διαδικασία της κλασικής εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) είτε με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης (Intra-cytoplasmic sperm injection - ICSI).


Εφόσον, έχει προηγηθεί κλινική εξέταση και έχει ληφθεί η αμοιβαία απόφαση να προχωρήσετε στην εξωσωματική γονιμοποίηση, η διαδικασία (όπως και η γραφειοκρατία) μπορεί να φαντάζει αρκετά αγχωτική προοπτική, γι' αυτό είμαστε δίπλα σας. 

Στόχος μας, είναι να σας καθοδηγήσουμε σε αυτή τη διαδικασία βήμα προς βήμα με όσο το δυνατόν πληρέστερη πληροφόρηση, να δημιουργήσουμε μια αίσθηση ασφάλειας για εσάς, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!

Τα βήματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης
Γνωρίστε την διαδικασία

– Ορμονολογικές εξετάσεις και διακολπικό υπερηχογράφημα 
– Έλεγχο για ηπατίτιδες  (ο οποίος είναι απαραίτητος).
– Το Pap test, μαστολογικό έλεγχο σε γυναίκες άνω των 35 ετών και καρδιολογική εξέταση.
– Ειδικές εξετάσεις, όπως λαπαροσκόπηση ή  υστεροσκόπηση, οι οποίες ενδέχεται να συστηθούν από τον υπεύθυνο ιατρό της Μονάδας με βάση την αξιολόγηση στοιχείων του κλινικού ιστορικού και των λοιπών εξετάσεων.
– Εξέταση σπέρματος (σπερμοδιάγραμμα, δοκιμασία ενεργοποίησης σπερματοζωαρίων, καλλιέργεια σπέρματος).

Οι ενέσεις διέγερσης γίνονται προκειμένου να διεγερθούν οι ωοθήκες και να παράγουν πολλαπλά ωοθηλάκια (καθένα εκ των οποίων μπορεί να περιέχει ένα ωάριο). Αυτές οι ενέσεις γίνονται καθημερινώς υποδόρια (κάτω από το δέρμα). Ένας δεύτερος τύπος φαρμακευτικής αγωγής (που χορηγείται  είτε σε μορφή σπρέι για τη μύτη είτε σε ενέσιμη μορφή ανάλογα με το πρωτόκολλο στο οποίο έχουμε συμφωνήσει) δίδεται ώστε να μην απελευθερώσετε αυτά τα ωάρια (ωορρηξία),  προτού τα συλλέξουμε.

Στη διάρκεια μιας περιόδου δυο περίπου εβδομάδων, και ενώ θα έχετε ξεκινήσει την ενέσιμη θεραπεία, θα υποβληθείτε σε 4 υπερήχους κατά μέσο όρο για να παρακολουθήσουμε  τον αριθμό και το μέγεθος των θυλάκων. Αυτοί οι υπέρηχοι σε συνδυασμό με εξετάσεις αίματος που γίνονται παράλληλα με  κάθε υπέρηχο θα μας επιτρέψουν να  υπολογίσουμε με ακρίβεια πότε πρέπει συλλέξουμε τα ωάρια και να εξετάσουμε αν πρέπει να αυξομειώσουμε τις δόσεις των φαρμάκων ώστε, να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τα ωάρια συλλέγονται με τη χρήση μιας απλής, κολπικής επέμβασης που πραγματοποιείται με την καθοδήγηση υπέρηχου , κατά την οποία  μια ειδική βελόνα κατευθύνεται κατά μήκος  του υπερήχου, διαμέσου του κολπικού τοιχώματος και εισέρχεται  στην ωοθήκη. Το υγρό μέσα  σε κάθε ωοθυλάκιο που συνήθως περιέχει ένα ωάριο διοχετεύεται  σ’ ένα δοκιμαστικό σωλήνα ώστε να το αξιολογήσει ο εμβρυολόγος. Προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο η ταλαιπωρία της ασθενούς,  αυτή η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως υπό ελαφρά γενική αναισθησία ή υπό νάρκωση.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο αριθμός των διαθέσιμων ωαρίων από την εικόνα του υπέρηχου. Επομένως, συχνά συλλέγουμε λιγότερα και ενίοτε περισσότερα ωάρια από όσα είχαμε υπολογίσει πριν την επέμβαση. Σε σπάνιες περιπτώσεις αδυνατούμε να συλλέξουμε ωάρια παρά την ανίχνευση ωοθυλακίων στον υπέρηχο. Εάν συμβεί αυτό, ο θεραπευτικός κύκλος δεν μπορεί να προχωρήσει στη εμβρυομεταφορά και θα σας κλείσουμε ένα ραντεβού με το γιατρό για να συζητήσετε τις μελλοντικές  εναλλακτικές λύσεις.

 

Σπερμοληψία (Συλλογή του σπέρματος).
Όταν τα ωάρια συλλέγονται από τη σύντροφό σας θα σας ζητηθεί να προσκομίσετε ένα φρέσκο δείγμα σπέρματος.  Αυτό αποθηκεύεται
για μικρό χρονικό διάστημα προτού επεξεργαστεί (καθαρίζεται και φυγοκεντρείται). Με αυτόν τον τρόπο επιλέγονται τα πιο υγιή και τα πιο δραστήρια σπερματοζωάρια.

– Σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας προτείνεται βιοψία όρχεων (TESE)
– Εάν χρησιμοποιείτε σπέρμα δωρητή, αυτό αφαιρείται από αποθήκευση σε κατάψυξη, απόψυξη και προετοιμάζεται με τον ίδιο τρόπο.
– Εάν χρησιμοποιήσετε σπέρμα δότη, τότε αυτό αποψύχεται και προετοιμάζεται με τον ίδιο τρόπο.

 


Μετά τη συλλογή των ωαρίων και εφόσον επαρκεί ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, περίπου 50-100.00 σπερματοζωάρια τοποθετούνται με κάθε ωάριο σε ένα τρυβλίο καλλιέργειας και επωάζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εάν υπάρχουν ανησυχίες σε ό,τι αφορά την ποιότητα του σπέρματος ίσως να είναι ενδεδειγμένη η μικρογονιμοποίηση (ICSI) ή μικρογονιμοποίηση μορφολογικά επιλεγμένου σπερματοζωαρίου (IMSI) προκειμένου να γονιμοποιηθούν τα ωάρια.
Κατά μέσο όρο, περίπου το 65-75% των ωαρίων θα γονιμοποιηθούν και τα γονιμοποιημένα ωάρια λέγονται πλέον έμβρυα. Στη συνέχεια καλλιεργούνται στο εργαστήριο και γίνεται παρακολούθηση της ανάπτυξής τους για 2-5 ημέρες. Μόλις καταφέρουμε να ξεχωρίσουμε το καλύτερο ή τα καλύτερα έμβρυα, θα προτείνουμε να γίνει μεταφορά. Εφόσον είναι εφικτό, στόχος μας είναι να περιμένουμε μέχρι την πέμπτη μέρα (στάδιο βλαστοκύστης) πριν τη μεταφορά.

Τα έμβρυα μπορούν να μεταφερθούν τη δεύτερη, τρίτη, πέμπτη ή έκτη ημέρα  μετά τη συλλογή. Ο αριθμός που θα μεταφερθεί θα εξαρτηθεί από την ηλικία σας, την ποιότητα των εμβρύων σας και το ιστορικό σας, καθώς θα προσπαθήσουμε να μεγιστοποιήσουμε τα ποσοστά  επιτυχίας ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τους κινδύνους μιας πολλαπλής εγκυμοσύνης.

Τα έμβρυα σας, τα οποία θα έχετε την ευκαιρία να δείτε κατά την εμβρυομεταφορά, τοποθετούνται μέσω του τραχήλου μέσα στη μήτρα με τη βοήθεια  ενός μικρού, μαλακού καθετήρα και η διαδικασία είναι ανώδυνη (παρόμοια με το τεστ Παπανικολάου) και δεν απαιτεί τη χρήση αναισθητικού.

Το τεστ εγκυμοσύνης γίνεται δυο εβδομάδες μετά τη συλλογή των ωαρίων. Θα λαμβάνετε συμπληρωματικά προγεστερόνη όλο αυτό το διάστημα και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, η λήψη συμπληρωμάτων προγεστερόνης θα συνεχιστεί μέχρι τη δωδέκατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Η αλήθεια είναι ότι η περίοδος αναμονής για την ημέρα της εξέτασης μπορεί  να είναι μια περίοδος γεμάτη άγχος. Για αυτό το λόγο συμβουλεύουμε τις γυναίκες  να επιστρέψουν  στις καθημερινές τους δραστηριότητες.