Όχι, έχουμε περιστατικά από όλη την Ελληνική επικράτεια, αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αμερική, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Αυστραλία, τις Βαλκανικές χώρες, αλλά και την Κύπρο.
Θα ήταν χρήσιμο να αναφέρουμε τα εξής:
• Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής βελτιώνουν τα αποτελέσματα, τόσο των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όσο και της φυσιολογικής σύλληψης.
• Πριν από την έναρξη της θεραπείας γονιμότητας, το υπερβολικό αλλά και το χαμηλό βάρος πρέπει να ελέγχονται.
Καλό είναι ο δείκτης μάζας σώματος να μην είναι άνω του 25 και κάτω του 17.
• Το κάπνισμα, η χρήση φυτοφαρμάκων και τοξικών ουσιών, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφέ έχουν συνδεθεί με τη χαμηλή ποιότητα σπέρματος στον άνδρα και τη μείωση της γυναικείας γονιμότητας. Εάν μια γυναίκα βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία δε θα πρέπει να καταναλώνει περισσότερα από τέσσερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα και πάνω από έναν καφέ την ημέρα.
• Να ακολουθείται μία υγιεινή και ισορροπημένη δίαιτα που θα περιλαμβάνει φρέσκα γεύματα και ψάρι.
• Τέλος, η υπερβολική κούραση και το στρες πρέπει να αποφεύγονται. Για το λόγο αυτό καλό είναι μια γυναίκα να επιλέγει ήπιες μορφές άσκησης (πχ περπάτημα) που βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση του οργανισμού και να μην κάνει υπερβολές.
Για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών από τη δημοσίευση του παρόντος, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από αιτιολογημένη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, το κατά το άρθρο 4 του ν. 3305/2005 (Α’ 17) ηλικιακό όριο της επιτρεπτής διενέργειας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δύναται να προσαυξάνεται κατά δύο (2) έτη, δηλαδή μέχρι το πεντηκοστό δεύτερο (52ο) έτος της ηλικίας συμπληρωμένο.
Την απόφαση έλαβε η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής καθώς η πανδημία καθυστέρησε χιλιάδες ζευγάρια. Πρόκειται για μια απόφαση που θα προσφέρει τη δυνατότητα σε πολλά ζευγάρια και γυναίκες να ολοκληρώσουν θεραπείες που είχαν διακοπεί ή να ενεργοποιήσουν νέες προσπάθειες.
-
- Τα λιγότερα αυγά που έχουν συλλεχθεί από ό, τι στη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση – Ο μικρότερος αριθμός ωαρίων που συλλέγονται σε σχέση με τη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση
- τους συνήθεις κίνδυνοι που συνδέονται με μια γενική αναισθησία.