Ο θεράπων ιατρός πρέπει πάντα να επιλέγει και να καθοδηγεί τα ζευγάρια, σύμφωνα με τις πραγματικές τους ανάγκες. Επιπρόσθετα, οι μέθοδοι και οι εργαστηριακές τεχνικές, θα πρέπει, να γίνονται μέσα στα πλαίσια της ιατρικής ηθικής και των κανόνων της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Όχι, έχουμε περιστατικά από όλη την Ελληνική επικράτεια, αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αμερική, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Αυστραλία, τις Βαλκανικές χώρες, αλλά και την Κύπρο.

Κάθε άλλο, η υπογονιμότητα σήμερα έχει πάψει να θεωρείται αδιέξοδο για τα ζευγάρια που επιθυμούν να γίνουν γονείς. Με τη γέννηση, μάλιστα, το 1978, του πρώτου παιδιού μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, μια παγκόσμια βιομηχανία γεννήθηκε για να φέρει ελπίδα σε χιλιάδες ζευγάρια αποδεικνύοντας ότι η επιστήμη κάνει θαύματα. Κι ενώ η συγκεκριμένη μέθοδος αρχικά ήρθε ως λύση για τη θεραπεία προβλημάτων υπογονιμότητας που σχετίζονταν με τις σάλπιγγες, στη συνέχεια συσχετίστηκε ταυτόχρονα με γενετικές, αλλά και αναπαραγωγικές διαταραχές, δημιουργώντας ωστόσο ηθικά, θρησκευτικά, κοινωνικά, αλλά και νομικά ζητήματα. Μέσα στα χρόνια που πέρασαν από τότε, πολλά άλλαξαν, αφού και ο εκκολαπτόμενος τότε τομέας της εμβρυολογίας έχει εξελιχθεί, αλλά και οι Τεχνολογίες της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ART) έχουν προοδεύσει. Ταυτόχρονα, η εμπειρία έχει αποκτηθεί και οι τεχνολογίες τελειοποιούνται.

Θα ήταν χρήσιμο να αναφέρουμε τα εξής:
• Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής βελτιώνουν τα αποτελέσματα, τόσο των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όσο και της φυσιολογικής σύλληψης.
• Πριν από την έναρξη της θεραπείας γονιμότητας, το υπερβολικό αλλά και το χαμηλό βάρος πρέπει να ελέγχονται.
Καλό είναι ο δείκτης μάζας σώματος να μην είναι άνω του 25 και κάτω του 17.
• Το κάπνισμα, η χρήση φυτοφαρμάκων και τοξικών ουσιών, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφέ έχουν συνδεθεί με τη χαμηλή ποιότητα σπέρματος στον άνδρα και τη μείωση της γυναικείας γονιμότητας. Εάν μια γυναίκα βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία δε θα πρέπει να καταναλώνει περισσότερα από τέσσερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα και πάνω από έναν καφέ την ημέρα.
• Να ακολουθείται μία υγιεινή και ισορροπημένη δίαιτα που θα περιλαμβάνει φρέσκα γεύματα και ψάρι.
• Τέλος, η υπερβολική κούραση και το στρες πρέπει να αποφεύγονται. Για το λόγο αυτό καλό είναι μια γυναίκα να επιλέγει ήπιες μορφές άσκησης (πχ περπάτημα) που βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση του οργανισμού και να μην κάνει υπερβολές.

Για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών από τη δημοσίευση του παρόντος, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από αιτιολογημένη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, το κατά το άρθρο 4 του ν. 3305/2005 (Α’ 17) ηλικιακό όριο της επιτρεπτής διενέργειας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δύναται να προσαυξάνεται κατά δύο (2) έτη, δηλαδή μέχρι το πεντηκοστό δεύτερο (52ο) έτος της ηλικίας συμπληρωμένο.

Την απόφαση έλαβε η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής καθώς η πανδημία καθυστέρησε χιλιάδες ζευγάρια. Πρόκειται για μια απόφαση που θα προσφέρει τη δυνατότητα σε πολλά ζευγάρια και γυναίκες να ολοκληρώσουν θεραπείες που είχαν διακοπεί ή να ενεργοποιήσουν νέες προσπάθειες.

Μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορούμε να βοηθήσουμε ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα. Το μεγάλο πλεονέκτημα της είναι ότι μπορούμε να ελέγξουμε κάθε στάδιο της διαδικασίας της αναπαραγωγής και με ειδικές εξετάσεις να βρούμε που εστιάζεται το πρόβλημα. Ανακαλύπτοντας την αιτία του προβλήματος, μπορούμε να προτείνουμε λύσεις που θα αυξήσουν τις πιθανότητας επιτυχίας.
Το σημαντικότερο κριτήριο για την επιλογή του κέντρου εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η εμπιστοσύνη κι η ασφάλεια που εμπνέει το ιατρικό προσωπικό. Επίσης σημαντικά είναι, η τήρηση των κανόνων υγιεινής κι η εικόνα της λειτουργίας του κέντρου. Τέλος, η αποτελεσματικότητα που μεταφράζεται σε ποσοστά επιτυχίας καθώς και το κόστος της θεραπείας είναι καθοριστικά για την επιλογή του κέντρου εξωσωματικής.
Η Ελληνική νομοθεσία στο σημείο αυτό είναι από τις πιο προοδευτικές στην Ευρώπη και προβλέπει το θεσμό της μονογονεϊκής οικογένειας. Επομένως βεβαίως και μπορείτε να επιδιώξετε κύηση μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης με δωρεά σπέρματος στο πλαίσιο του συγκεκριμένου θεσμού.
Το κέντρο μας αναλαμβάνει πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων βασισμένο σε μια τράπεζα δωρητών που επιθυμούν ανώνυμα να δωρήσουν τα ωάριά τους. Όλες οι δότριες εξετάζονται εξονυχιστικά και λαμβάνουν συμβουλευτική καθοδήγηση πριν αρχίσει η θεραπεία. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια στο να ταιριάζουν τα φυσικά χαρακτηριστικά δότριας-λήπτριας.
Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι του μυός της μήτρας. Είναι συχνά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και μία στις τρεις γυναίκες 40 ετών έχει ινομυώματα. Πολλές γυναίκες με ινομυώματα συλλαμβάνουν, κυοφορούν και γεννούν χωρίς πρόβλημα. Μπορούν όμως να προκαλέσουν υπογονιμότητα, όταν είναι μεγάλα και μετατοπίζουν τις ωοθήκες, όταν είναι κοντά στη μητρική κοιλότητα, παραμορφώνοντας τη, και όταν μεγαλώνουν κοντά στη περιοχή, που η σάλπιγγα εισέρχεται στη μήτρα, αποφράζοντας τη.
Μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος ολόκληρο τον μήνα μεταξύ 2 περιόδων, ακόμα και όταν έχει περίοδο. Πάρα ταύτα ποιο γόνιμες μέρες θεωρούνται οι ημέρες γύρω από την ωορρηξία δηλαδή σε έναν κύκλο 28 ημερών, απο την 12 εως την 16 ημέρα περίπου.
Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει IVM: – αν είστε ευαίσθητη στην ανάπτυξη OHSS (σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών – μια δυνητικά επικίνδυνη αντίδραση στην χρήση φαρμάκων γονιμότητας), όπως για παράδειγμα, εάν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) – όπου η αιτία της υπογονιμότητας του ζευγαριού έχει χαρακτηριστεί ως ανδρικός μόνο παράγοντας.
Οι πιθανότητες μιας επιτυχούς εγκυμοσύνης με τη μέθοδο IVM είναι παρόμοιες με εκείνες στη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση, με τους ακόλουθους πρόσθετους κινδύνους: – επειδή τα ωάρια συλλέγονται ανώριμα, είναι πιθανόν να είναι μικρότερος ο αριθμός τους σε σχέση με ένα συμβατικό κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης – υπάρχει ο κίνδυνος να μην ωριμάσουν πλήρως όλα τα ωάρια που συλλέγονται ώστε να γονιμοποιηθούν με το σπέρμα του συντρόφου ή του δότη.
Οι γνωστοί κίνδυνοι της μεθόδου IVM είναι οι εξής:
    • Τα λιγότερα αυγά που έχουν συλλεχθεί από ό, τι στη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση –  Ο μικρότερος αριθμός ωαρίων που συλλέγονται σε σχέση με τη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση
    • τους συνήθεις κίνδυνοι που συνδέονται με μια γενική αναισθησία.
Ο γιατρός σας ίσως να προτείνει τη μέθοδο IVM διότι θεωρεί ότι η ευαισθησία σας για σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών (OHSS) είναι υψηλότερη από αυτή του μέσου όρου. Εάν ο γιατρός σας προτείνει τη μέθοδο αυτή, θα πρέπει να σας ενημερώσει για τους λόγους τους οποίους θεωρεί ότι είναι επωφελής για εσάς.
Περίπου 1% των σεξουαλικά ενεργών ατόμων θα παρουσιάσουν ορατά κονδυλώματα σε κάποια φάση της ζωής τους.
 
Τουλάχιστον 50% των σεξουαλικά ενεργών ατόμων θα προσβληθούν από τον ιό σε κάποια φάση της ζωής τους. Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ περίπου 6,2 εκατομμύρια ατόμων θα προσβληθούν από τον ιό. Ο HPV είναι κυρίως συχνός ανάμεσα σε νέες γυναίκες και άντρες, μεταξύ 18-25 ετών. Οποιοσδήποτε είχε σεξουαλική επαφή με άλλο άτομο χωρίς προφύλαξη θα μπορούσε να μολυνθεί από τον ιό, και να τον μεταδώσει σε άλλο σεξουαλικό σύντροφο, τις περισσότερες φορές εν αγνοία του.
Μερικοί τύποι του HPV μπορεί να μολύνουν τον τράχηλο των γυναικών και να προκαλέσουν κυτταρικές αλλαγές. Τις περισσότερες φορές ο ιός φεύγει από μόνος του. Όταν φύγει, ο ιός ο τράχηλος επιστρέφει στην φυσιολογική κατάσταση. Αν όμως ο ιός δεν φύγει, συνεχίζει να προκαλεί κυτταρικές αλλαγές, δηλαδή δυσπλασίες, οι οποίες είναι προκαρκινικές καταστάσεις, που τελικά θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο, αν δεν θεραπευθούν.
Αν και όλοι θα μπορούσαν να είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι ιοί, δεν έχουν καμία σχέση στα συμπτώματα και τα προβλήματα υγείας που προκαλούν.