Δικαίωμα στην ζωή

Διατηρήστε την αναπαραγωγική σας ικανότητα με την ασφαλή τεχνική της κρυοσυντήρησης

Κρυοσυντήρηση Ωαρίων

Η γονιμότητα μιας γυναίκας εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ποιότητα και ποσότητα των ωαρίων της. Μια υγιής γυναίκα έχει έναν πεπερασμένο αριθμό ωαρίων, που φτάνει τον μεγαλύτερο αριθμό (6-7 εκατομμύρια) πριν τη γέννα και συνεχίζει να μειώνεται κατά τη διάρκεια της ζωής της. Μόλις μια γυναίκα καταλήξει να έχει χαμηλή ωοθηκική επάρκεια, και ενώ ο αριθμός και η ποιότητα των ωαρίων της μειώνονται, οι πιθανότητες τόσο της φυσικής σύλληψης όσο και της επιτυχούς θεραπείας γονιμότητας μειώνονται σημαντικά μετά την ηλικία των 35, ενώ η διαδικασία αυτή επιταχύνεται μετά τα 40.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων επιτρέπει στην γυναίκες να καταψύξουν τα ωάρια τους σε νεαρότερη ηλικία. Αυτό μπορεί να προσφέρει στη γυναίκα μια καλύτερη ευκαιρία για μια επιτυχή εγκυμοσύνη στο μέλλον παρά εάν χρησιμοποιήσει τα κατοπινά της «φρέσκα» ωάρια, που μπορεί να υστερούν τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.
Η εισαγωγή της διαδικασίας της «υαλοποίησης», μια νέας γρήγορης τεχνικής κρυοσυντήρησης, που ελαχιστοποιεί το σχηματισμό κρυστάλλων και επομένως περιορίζει την έκταση της βλάβης κατά τη διαδικασία της ψύξης/απόψυξης έχει καταστήσει την κατάψυξη ωαρίων μια βιώσιμη επιλογή για την διατήρηση της μακροπρόθεσμης γονιμότητας μιας γυναίκας.Ολοένα και περισσότερα στοιχεία που συλλέγονται παγκοσμίως δείχνουν ότι τα κατεψυγμένα ωάρια μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά για την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης όσο και τα φρέσκα ωάρια και στοιχεία που έχουν σχετικά με τους κινδύνους της εγκυμοσύνης, όπως η πρόωρη γέννα ή οι συγγενείς ανωμαλίες, δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία αύξηση των εν λόγω κινδύνων.

Για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα της κατάψυξης ωαρίων ως «ασφάλειας ζωής», ίσως χρειαστούν μερικοί κύκλοι διέγερσης. Καθώς χρησιμοποιούμε φρέσκα ωάρια εξωσωματικής, περίπου 15 ωάρια απαιτούνται κατά μέσο όρο από γυναίκες κάτω των 35 για κάθε μωρό που γεννιέται, 20 ωάρια για γυναίκες 35-40 και πολύ περισσότερα για γυναίκες άνω των 40 ετών.

Επομένως, συνιστούμε σε γυναίκες να καταψύξουν τα ωάριά τους σε όσο το δυνατόν νεαρότερη ηλικία και να στοχεύουν σε τουλάχιστον 20 αποθηκευμένα ωάρια.