Ιωάννης Σκλαβούνος

Είμαστε δίπλα σας, με φροντίδα, διακριτικότητα, ασφάλεια κι εφοδιασμένοι με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας

Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα είναι μικρές θηλωματώδεις βλάβες στη γεννητική και περιπρωκτική περιοχή. Οφείλονται στον ιό HPV και μεταδίδονται μέσω σεξουαλικής επαφής. Είναι η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη πάθηση και προσβάλλει εξίσου τις γυναίκες και τους άνδρες.

Είναι συνήθως ασυμπτωματικά και σπανίως μπορεί να προκαλέσουν κνησμό (φαγούρα) ή αίσθημα καύσου. Οι περιοχές που εμφανίζονται είναι το πέος, το όσχεο, η βουβωνική περιοχή και η περιπρωκτική χώρα για τους άνδρες, ενώ για τις γυναίκες ο κόλπος, το αιδοίο, ο τράχηλος της μήτρας και η βουβωνική και περιπρωκτική χώρα. Σπανιότερα εκδηλώνονται στα χείλη, στο λάρυγγα, στα χέρια και στο στόμα.

Κύρια προκαλούν άγχος κυρίως λόγω της παραμόρφωσης της γενετικής περιοχής, του φόβου σύνδεσης με παρουσία δυσπλασίας και της πιθανότητας να το μεταδώσουν στους συντρόφους τους.


Σπάνια μπορούν να αναπτυχθούν τόσο σε μέγεθος, ώστε να επηρεάσουν την ούρηση, τις κενώσεις ή ακόμη και τον τοκετό.
Νεογνά που γεννιούνται από μητέρες με κολπικά ή τραχηλικά κονδυλώματα, μπορούν να αναπτύξουν λαρυγγικά ή κονδυλώματα γενετικής περιοχής.

Η διάγνωση γίνεται μόνο με την επισκόπηση τις περισσότερες φορές, ενώ η ιστολογική εξέταση είναι κάποιες φορές απαραίτητη για κάποιες άτυπες περιπτώσεις. 

Η θεραπεία περιλαμβάνει χημικές αγωγές στις μη κερατινοποιημένες αλλοιώσεις, ενώ η χειρουργική εξαίρεση, η κρυοθεραπεία ή η διαθερμία είναι πολλές φορές οι μέθοδοι εκλογής.

Στις αρχές αντιμετώπισης των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (Σ.Μ.Ν.) ή Sexually Transmitted Diseases (STDs), θα πρέπει να περιλαμβάνεται εξέταση για άλλα παθογόνα, συμβουλευτική για ασφαλείς σεξουαλικά επαφές και πιθανών μελλοντικών επιπλοκών, αλλά και εύρεση και θεραπεία των προηγούμενων συντρόφων, ώστε να αποφευχθεί μετάδοση των νόσων.