Ιωάννης Σκλαβούνος

Νιώστε σε κάθε βήμα, άνεση, ασφάλεια και φροντίδα, είμαστε εδώ για σας!

Κολπικό Εκκριμα

Η ύπαρξη κάποιας έκκρισης από τον κόλπο είναι φυσιολογική, ιδιαίτερα εάν είστε σε αναπαραγωγική ηλικία. Οι αδένες στον τράχηλο παράγουν μια καθαρή βλέννα. 

Το ποσό της βλέννας που παράγεται από τους τραχηλικούς αδένες ποικίλει στη διάρκεια του έμμηνου κύκλου. Αυτό είναι φυσιολογικό και εξαρτάται από το ποσό των οιστρογόνων που κυκλοφορούν στο σώμα σας. Είναι επίσης φυσιολογικό τα τοιχώματα του κόλπου να απελευθερώνουν κάποιες εκκρίσεις. Το ποσό εξαρτάται από το επίπεδο των ορμονών στο σώμα.

Η κολπική έκκριση που ξαφνικά διαφέρει σε χρώμα, οσμή ή συνοχή, ή αυξάνει ή μειώνεται σημαντικά σε ποσότητα, μπορεί να υποδεικνύει ένα υποκείμενο πρόβλημα όπως μια λοίμωξη.

     Αυτές οι αλλαγές μπορούν να προκύψουν εάν η φυσιολογική ισορροπία των υγιών βακτηρίων στο κόλπο σας ενοχληθεί. Πολλά πράγματα μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία του υγιούς κόλπου, συμπεριλαμβανομένων γυναικεία σπρέι υγιεινής, σαπούνια ή αντιβιοτικά, ο διαβήτης, εγκυμοσύνη ή λοιμώξεις.

Συμβουλές για την πρόληψη κολπίτιδας

> Μετά τη χρήση της τουαλέτας, πάντα σκουπιστείτε από εμπρός προς τα πίσω. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να αποτρέψετε να πάρετε τα βακτηρίδια από την περιοχή του ορθού σας στον κόλπο σας.

> Φοράτε βαμβακερά εσώρουχα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το βαμβάκι επιτρέπει την περιοχή των γεννητικών οργάνων σας να «αναπνέει». Σε περιόδους που υπάρχει φλεγμονή αποφύγετε τη χρήση εσώρουχου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

> Αποφεύγετε να φοράτε στενά παντελόνια, καλσόν, μαγιό, ή σορτς ποδηλασίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

> Αλλάξτε το απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων σας ή το μαλακτικό ρούχων εάν νομίζετε ότι μπορεί να είναι ερεθιστικό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων σας.

> Το latex των προφυλακτικών και τα αντισπερμικά τζελς που χρησιμοποιούνται για αντισύλληψη μπορεί να είναι ερεθιστικά για μερικές γυναίκες. Εάν πιστεύετε ότι ένα από αυτά τα προϊόντα είναι πρόβλημα για εσάς, ενημερώστε το γιατρό σας.

> Αποφύγετε το καυτό μπάνιο
Μπάνιο ή ντους καθημερινά με ελαφρύ ταμπονάρισμα και όχι τρίψιμο της πετσέτας.
> Το ντους μπορεί να ενοχλεί την περιοχή.
> Αποφύγετε γυναικεία σπρέι υγιεινής, έγχρωμο ή αρωματικό χαρτί υγείας, σερβιέτες με αποσμητικό ή ταμπόν, και αφρόλουτρο.

Οι χημικές ουσίες Douches μπορεί να ερεθίσουν το κόλπο σας και να αλλάξετε τη φυσιολογική ισορροπία των μικροβίων στον κόλπο σας. To Douching μπορεί να εξαπλώσει επίσης μια μόλυνση στη μήτρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο να πάθετε φλεγμονώδη νόσος της πυέλου. Αυτό είναι λοίμωξη των σαλπίγγων, που μπορεί να σας προκαλέσει υπογονιμότητα. Το Douching δεν είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί το σώμα σας καθαρό. Ενοχλητική μυρωδιά που μπορεί να παρατηρήσετε, συνήθως προέρχεται από την περιοχή έξω από τον κόλπο (αιδοίο). Κρατώντας αυτό το χώρο καθαρό με απαλό σαπούνι και νερό μπορεί να εμποδίσει να μυρίζει.

Μικρές ποσότητες του μύκητα βρίσκονται πολλές φορές σε έναν υγιή κόλπο αλλά, εάν αυξηθεί πολύ η ποσότητα, μπορεί να προκαλέσει μυκητίαση. Λοιμώξεις μύκητα συνήθως δεν έχουν μεταδοθεί από το σύντροφό σας. Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε μια μόλυνση ζύμης, εάν χρησιμοποιήσετε αντιβιοτικά, είστε έγκυος, έχετε διαβήτη, ή παραμείνετε ζεστή και ιδρωμένη για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μερικές γυναίκες αναπτύσσουν συχνές μυκητιάσεις χωρίς προφανή λόγο.

– Κολπικό έκκριμα που μοιάζει σαν λευκό, τριμμένο τυρί
– Οίδημα και πόνος γύρω από το αιδοίο
– Έντονη φαγούρα
– Επώδυνη σεξουαλική επαφή

Οι λοιμώξεις μύκητα αντιμετωπίζονται συνήθως με φάρμακο που βάζετε στον κόλπο σας ή με φάρμακο από του στόματος. Αν έχετε μυκητιάσεις συχνά, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή ή καλλιέργεια. Αλλά εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το τι προκαλεί την κολπίτιδά σας, θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας. Πολλά άλλα αίτια εκτός από μύκητα μπορούν να προκαλέσει κολπίτιδα.

Βακτηριακή κολπίτιδα προκαλείται συνήθως από ένα κοινό μικρόβιο, που λέγεται Gardnerella vaginalis. Γιατί μερικές γυναίκες αναπτύσσουν αυτή τη μόλυνση δεν είναι σαφές. Είναι πιθανόν να μην έχουν κολλήσει από το σύντροφό τους. Οι πιθανές ενδείξεις αναφέρονται παρακάτω. Βακτηριακή κολπίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικό φάρμακο, συνήθως ένα χάπι ή κολπική κρέμα.

Ένα λευκό, γκρι ή κιτρινωπό κολπικό έκκριμά
Μία χαρακτηριστική μυρωδιά (σαν μυρωδιά ψαριού), που είναι ισχυρότερη μετά τη σεξουαλική επαφή ή μετά το πλύσιμο με σαπούνι.
Κνησμός ή κάψιμο
Ελαφρά ερυθρότητα και οίδημα του κόλπου ή του αιδοίου αναφέρονται παρακάτω. Βακτηριακή κολπίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικό φάρμακο, συνήθως ένα χάπι ή κολπική κρέμα.

Tριχομονίαση προκαλείται από έναν οργανισμό που ονομάζεται Trichomonas vaginalis. Μπορεί να έχετε μολυνθεί, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Trichomoniasis αλιεύεται συνήθως από σεξ δεν το προφυλακτικό με κάποιον που έχει μολυνθεί. Είναι αντιμετωπίζονται συνήθως με από του στόματος αντιβιοτικά.

– Κιτρινωπό ή πρασινωπό, υδαρό, αφρώδες έκκριμα
– Δυσάρεστη μυρωδιά
– Πόνος και κνησμός κατά την ούρηση
– Γίνεται πιο εμφανής μετά από περίοδο σας

Δύο σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, τα χλαμύδια και η γονόρροια, μπορεί επίσης να προκαλέσουν ανώμαλο κολπικό έκκριμα. Αυτές οι λοιμώξεις του τραχήλου της μήτρας που προκαλείται από βακτήρια. Μερικές φορές το μόνο σύμπτωμα μπορεί να είναι η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων. Και οι δύο αυτές λοιμώξεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με ενέσεις αντιβιοτικού ή χάπια.

Μερικές φορές. Συζητήστε με το γιατρό σας αν είστε σεξουαλικά ενεργή. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αποφύγετε την σεξουαλική επαφή έως ότου έχετε υποβληθεί σε θεραπεία. Και οι δύο αυτές λοιμώξεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με ενέσεις αντιβιοτικού ή χάπια.