Ιωάννης Σκλαβούνος

Νιώστε σε κάθε βήμα, άνεση, ασφάλεια και φροντίδα, είμαστε εδώ για σας!

Κολεόσπασμος

Ο κολεόσπασμος ή κολπικός σπασμός είναι μια σεξουαλική δυσλειτουργία, κατά την οποία υπάρχει επίμονη ή επανειλημμένη ακούσια σύσπαση των μυών του έξω τριτημορίου του κόλπου, κάνοντας αδύνατη την διείσδυση του πέους στον κόλπο.

Είναι σημαντικό τόσο για την ίδια τη γυναίκα όσο και τον σύντροφό της να καταλάβουν ότι δεν αποφεύγεται συνειδητά η επαφή και ότι η ίδια θέλει να κάνει σεξ, αδυνατεί όμως εξαιτίας του πόνου.

Γνωρίζουμε ότι το μυαλό και το σώμα δουλεύουν από κοινού. Αυτό συμβαίνει και με τα σεξουαλικά προβλήματα. Συχνά το πρόβλημα που προκάλεσε τον πρώτο πόνο μπορεί να εκλείψει, αλλά η ασθενής έχει μάθει να περιμένει τον πόνο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα, διότι μπορεί να υπάρχει τάση κατά τη διάρκεια της επαφής από τον φόβο ότι ο πόνος θα επαναληφθεί.

Η αρνητική στάση για τη συνουσία, η παραπληροφόρηση σχετικά με τη σεξουαλική επαφή και η παραπληροφόρηση σχετικά με τις λειτουργίες του σώματος της γυναίκας, συνδέονται συχνά με ορισμένα είδη πόνου. Αλλά είναι σημαντικό να συζητηθούν τα συναισθήματα και οι δυσκολίες με το σύντροφό σας και το γιατρό σας.

Σε κάθε περίπτωση η συνεργασία με το γυναικολόγο σας θα διαλευκάνει διαγνωστικά το πρόβλημα και θα οδηγηθεί στη λύση του.