Ορισμένες περιπτώσεις υπογονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες μπορεί να αντιμετωπισθούν με την κατάλληλη χειρουργική επέμβαση.

Η στειρότητα μπορεί μερικές φορές να αντιστραφεί:

  οι σάλπιγγες μπορεί να «διανοιχθούν» με λαπαροσκοπική χειρουργική, ενώ για τους άνδρες που δεν παράγουν σπέρμα επειδή έχουν κάνει χειρουργική επέμβαση στείρωσης (βαζεκτομή) ή απέτυχαν να αναστρέψουν μία ήδη υπάρχουσα βαζεκτομή, το σπέρμα μπορεί να ανακτηθεί χειρουργικά και να χρησιμοποιηθεί σε θεραπεία γονιμότητας.

Χειρουργική για γυναίκες

Εάν χρειάζεστε τη χειρουργική επέμβαση ως μέρος της θεραπείας γονιμότητάς σας, τότε μπορεί ο γιατρός σας να σας προτείνει είτε τη συμβατική ανοικτή χειρουργική επέμβαση είτε τη λαπαροσκοπική.

Λαπαροσκοπική χειρουργική –όπου αυτό είναι δυνατόν σύμφωνα με την κλινική σας εικόνα και το ιστορικό σας, είναι πιθανό ο γιατρός σας να σας συστήσει λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση (λαπαροσκόπηση), δεδομένου ότι αυτό είναι μια λιγότερο επεμβατική διαδικασία για σας και οι ουλές είναι ελάχιστες. Η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιεί μία τομή ενός εκατοστού στον ομφαλό και δύο ή τρεις μικρότερες τομές κοντά στην ηβική γραμμή. Αυτό το είδος της χειρουργικής επέμβασης απαιτεί συνήθως γενική αναισθησία.

Συμβατική χειρουργική – Συνήθως χρησιμοποιεί μία τομή στη γραμμή του μπικίνι περίπου 10 εκατοστών. Αυτό το είδος της χειρουργικής επέμβασης συνήθως απαιτεί γενική αναισθησία.

Είναι η χειρουργική επέμβαση κατάλληλη για μένα;
Στην πλειoψηφία των περιπτώσεων, όταν πηγαίνετε για πρώτη φορά στην κλινική υπογονιμότητας, τόσο το ιατρικό σας ιστορικό όσο και η κλινική εξέταση δεν μπορούν να σας δώσουν οποιεσδήποτε ενδείξεις ως προς την υποκείμενη αιτία του προβλήματος της υπογονιμότητάς σας. Σε αυτή την περίπτωση είναι λογικό, αρχικά τουλάχιστον, λόγω αμφιβολίας να αναβάλετε οποιαδήποτε χειρουργική διερεύνηση της πυέλου Από την άλλη πλευρά, το ιστορικό σας και ή φυσική εξέταση μπορεί να υποδείξουν πιθανά αίτια υπογονιμότητας σας που να απαιτούν χειρουργική διερεύνηση. Για παράδειγμα:

  • Εάν έχετε δηλώσει ότι υπάρχει πόνος επιφανειακά κατά τη διείσδυση χωρίς να είναι ικανοποιητική η σεξουαλική επαφή, η εξέταση μπορεί να αποκαλύψει ότι η είσοδος του κόλπου είναι πολύ περιορισμένη και ότι η πλήρης διείσδυση ποτέ δεν έχει επιτευχθεί.
  • Οι περίοδοί σας που μπορεί να γίνονται ολοένα και πιο βαριές και η εξέταση της μήτρας σας να δείξει ότι είναι διογκωμένη από μία μάζα ινομυωμάτων.
  • Οι περίοδοί σας έχουν γίνει βαριές και επώδυνες και η βαθιά διείσδυση κάνει τη συνουσία να είναι επώδυνη. Τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι συμβατά με συμπτώματα ενδομητρίωσης.
  • Έχετε ιστορικό προηγούμενων χειρουργικών επεμβάσεων στην πύελο και η εξέταση της μήτρας δείξει ότι η μήτρα είναι δεν έχει ευλύγιστη θέση και δεν μπορεί εύκολα να μετακινηθεί, γεγονός που υποδηλώνει την παρουσία συμφύσεων.
  • Είχατε προηγούμενη κύηση με το σύντροφό σας, που όμως τερματίστηκε. Αν δεν μπορείτε να επιτύχετε σήμερα μια εγκυμοσύνη με τον ίδιο σύντροφο, πολύ πιθανό αυτό να συμβαίνει λόγω κλειστών σαλπίγγων που οφείλονται σε συμφύσεις από την τελευταία επέμβαση.

Κύριες διαδικασίες για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας

gynaikologikes_eksetaseis

Οι κύριες χειρουργικές διαδικασίες, που χρησιμοποιούνται για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας είναι οι εξής:

Εξέταση υπό αναισθησία – διεξοδική εσωτερική εξέταση της πυέλου για την επιθεώρηση του κόλπου και του τραχήλου ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθος, το σχήμα, η θέση και η κινητικότητα της μήτρας και των ωοθηκών σας.

Υστεροσκόπηση – για να επιθεωρηθεί η κοιλότητα της μήτρας, ώστε να αποκλειστούν τυχόν ινομυώματα, συμφύσεις ή αναπτυξιακές δυσμορφίες, όπως διάφραγμα (τείχος της κοιλότητας της μήτρας), τα οποία μπορούν να εμποδίσουν την εμφύτευση μιας εγκυμοσύνης.

Λαπαροσκόπηση και εξέταση διαβατότητας σαλπίγγων – για να επιθεωρηθεί το σύνολο της πυέλου με λαπαροσκόπιο, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι οι σάλπιγγες είναι ανοικτές και υγιείς και να αποκλειστεί η παρουσία της ενδομητρίωσης και συμφύσεων.

Η κλινική σας εικόνα μπορεί να συστήσει περαιτέρω χειρουργική επέμβαση εάν:

  • Οι σάλπιγγές σας δεν είναι διαβατές
  • Υπάρχουν ινομυώματα, ήπια ενδομητρίωση ή άλλη κατάσταση, που επηρεάζει τη μήτρα, τις σάλπιγγες ή τις ωοθήκες
  • Έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και δεν έχει αποκατασταθεί με την αντίστοιχη θεραπεία που έχετε λάβει
  • Έχετε προβεί σε χειρουργική στείρωση (απολίνωση σαλπίγγων) και θέλετε να αντιστραφεί η διαδικασία.

Πώς λειτουργεί η επέμβαση;
Όταν χρησιμοποιείται λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση, η διαδικασία έχει ως εξής:
Βήμα 1. Υπό γενική αναισθησία, ο γιατρός κάνει μια μικρή τομή που γίνεται ακριβώς στη χαμηλότερη άκρη του ομφαλού σας.
Βήμα 2. Ένα τηλεσκόπιο (που ονομάζεται λαπαροσκόπιο) εισέρχεται στην κοιλιά προκειμένου να επιτρέψει στον χειρουργό να εξετάσει τις πληγείσες περιοχές.
Βήμα 3. Το επόμενο βήμα στη συνέχεια εξαρτάται από το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται.

 

Χειρουργική επέμβαση για τους άνδρες

ypogonimotita_men

Χειρουργική επέμβαση μπορεί να επιλεχθεί για τους άνδρες που θέλουν να αντιστρέψουν μια βαζεκτομή ή που δεν μπορούν να παράγουν σπέρμα με φυσικό τρόπο.

Είναι η χειρουργική επέμβαση κατάλληλη για μένα;

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση, εάν:

  • Υπάρχει μια πολύ μεγάλη κιρσοκήλη
  • Η βιοψία όρχεων συνιστά να διερευνηθεί μια επιβεβαιωμένη αζωοσπερμία
  • Είχατε προβεί σε βαζεκτομή και θέλετε να αντιστραφεί η διαδικασία
  • Είχατε μια αποτυχημένη αντιστροφή βαζεκτομής
  • Δεν έχετε σπέρματοζωάρια κατά την εκσπερμάτιση, αλλά υπάρχουν ενδείξεις για το χαμηλό επίπεδο της παραγωγής σπερματοζωαρίων μέσα στους όρχεις.

Παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητες επιτυχίας σας με την αντιστροφή της βαζεκτομής είναι οι εξής:

  • Εάν περιμένατε περισσότερα από 10 χρόνια μεταξύ βαζεκτομής και αναστροφής της οι πιθανότητες επιτυχίας σας είναι πιθανό να μειωθούν
  • Εάν αφαιρέθηκε μεγάλο τμήμα των σπερματικών πόρων κατά τη διάρκεια της βαζεκτομής
  • Αν βρεθούν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων έναντι σπέρματος.
  • Η γονιμότητα της συντρόφου σας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της χειρουργικής επέμβασης;

Οι κίνδυνοι είναι οι συνήθεις που ακολουθούν κάθε είδους χειρουργική επέμβαση στην οποία εφαρμόζεται η γενική αναισθησία.

Υπάρχουν όμως κάποιοι συγκεκριμένοι κίνδυνοι για την αναστροφή ενεργειών οι οποίοι ουσιαστικά συνδέονται με την αυξημένη παροχή αίματος, όπως και την εξαιρετική νεύρωση σε αυτό το μέρος του σώματος:

  • Αιμορραγία που οδηγεί στο σχηματισμό δημιουργία αιματώματος στο όσχεο.
  • Ο σχηματισμός μιας συλλογής υγρού γνωστό ως υδροκήλη.
  • Βλάβη στην αρτηρία των όρχεων που οδηγεί σε συρρίκνωση (ατροφία) και απώλεια της λειτουργίας τους.
  • Μακράς διάρκειας πόνος που οφείλεται σε νεύρα που είναι παγιδευμένα σε ουλώδη ιστό κατά τη διάρκεια της επέμβασης.