Η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) περιλαμβάνει μία εργαστηριακή διαδικασία ώστε να διαχωριστούν τα σπερματοζωάρια, που κινούνται γρήγορα από τα πιο αργά ή αυτά που δεν κινούνται καθόλου.

Στη συνέχεια, τα πιο γρήγορα σπερματοζωάρια, μέσα σε κατάλληλο καλλιεργητικό υλικό, τοποθετούνται στη μήτρα της γυναίκας στο χρόνο της ωορρηξίας της, δηλαδή όταν το ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη στη μέση περίπου του μηνιαίου κύκλου.

Είναι η μέθοδος IUI κατάλληλη για μένα;

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει IUI, εάν:

    • Υπάρχει ανεξήγητη υπογονιμότητα
    • υπάρχουν προβλήματα ωορρηξίας
    • ο σύντροφός σας αντιμετωπίζει ανικανότητα ή πρόωρη    εκσπερμάτιση
    • δεν έχετε κανένα γνωστό πρόβλημα υπογονιμότητας, αλλά μπορεί να μην έχετε σύντροφο και προσπαθείτε να συλλάβετε ένα μωρό με δωρεά σπέρματος.

Εξετάσεις διαβατότητας σαλπίγγων
Απαραίτητο βήμα πριν την έναρξη της διαδικασίας IUI είναι να βεβαιωθεί ο γιατρός σας ότι οι σάλπιγγές σας είναι διαβατές.

Η δοκιμή διαβατότητας των σαλπίγγων συνηθίζεται ως μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης της γονιμότητάς σας από το γιατρό σας.
Η τυπική μέθοδος για της αξιολόγηση της υγείας της πυέλου σας και της διαβατότητας των σαλπίγγων σας είναι η λαπαροσκόπηση και η έγχυση χρωστικής ουσίας.
Στη λαπαροσκόπηση άμεση θέα της πυέλου επιτυγχάνεται με την εισαγωγή ενός τηλεσκοπίου στην κοιλιακή χώρα. Όταν η πύελος και οι σάλπιγγες είναι υγιείς, η χρωστική ουσία περνά ελεύθερα. Δεν πρέπει να παρουσιάζονται συμφύσεις, οι οποίες μπορεί να εμποδίσουν ένα ωάριο στην κάθοδό του από τις ωοθήκες. Αυτό γίνεται με μια σύντομη γενική αναισθησία. Η εξέταση μπορεί να δείξει ότι έχετε μόνο μία σάλπιγγα διαβατή, παρόλο που μπορεί να έχετε δύο υγιείς ωοθήκες.

Η μέθοδος IUI μπορεί στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί μόνον όταν υπάρχουν υπερηχογραφικά στοιχεία ότι η ωορρηξία είναι έτοιμη.
Η δεύτερη βασική προϋπόθεση είναι ότι δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τους αριθμούς σπερματοζωαρίων ή με την ποιότητα του σπέρματος. Άλλη μέθοδος αξιολόγησης της διαβατότητας των σαλπίγγων είναι η υστεροσαλπιγγογραφία. Αυτή δεν χρειάζεται αναισθησία και γίνεται υπό ακτινολογικό έλεγχο. Είναι απλούστερη από την λαπαροσκόπηση, υστερεί όμως στην διαγνωστική της ευαισθησία.

Επιλογές σπερματέγχυσης (IUI)
Εάν ο γιατρός σας έχει συστήσει τη μέθοδο IUI, μπορεί να θέλετε να συζητήσετε τις ακόλουθες επιλογές μαζί του:

IUI με ή χωρίς φάρμακα γονιμότητας
Εφόσον η μέθοδος IUI μπορεί να πραγματοποιηθεί με ή χωρίς φάρμακα γονιμότητας για την τόνωση της παραγωγής ωαρίων, θα πρέπει να συζητήσετε τους τυχόν κινδύνους και τα πλεονεκτήματα, που συνεπάγεται η χρήση φαρμάκων υπογονιμότητας και εάν η μέθοδος IUI χωρίς φάρμακα υπογονιμότητας μπορεί να είναι πιο κατάλληλη για σας.

sperategxysi

IUI με σπέρμα δότη
Αντί να χρησιμοποιηθεί το σπέρμα του συντρόφου σας, αν ο σύντροφός σας δεν είναι σε θέση να παράσχει σπέρμα, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο χρήσης δωρεάς σπέρματος. Αν η σπερματέγχυση δεν είναι επιτυχής – μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με άλλες μεθόδους υποβοηθούμενης γονιμοποίησης, όπως η εξωσωματική in vitro γονιμοποίηση (IVF).

Πώς λειτουργεί η σπερματέγχυση;

Για τις γυναίκες:
Εάν δεν χρησιμοποιείτε φάρμακα γονιμότητας η σπερματέγχυση γίνεται ανάμεσα στη 12η και 16η ημέρα του μηνιαίου κύκλου σας, (θεωρώντας σαν πρώτη μέρα την πρώτη ημέρα της περιόδου σας). Σας δίνονται εξετάσεις αίματος και ούρων ώστε να προσδιοριστούν οι ημέρες ωορρηξίας σας. Πολλές κλινικές θα σας προτείνουν ένα τεστ ωοθυλακιορρηξίας, για την ανίχνευση της αύξησης της ορμόνης, που σηματοδοτεί την επικείμενη ωορρηξία σας.
– Ή –
Εάν χρησιμοποιείτε φάρμακα γονιμότητας για την τόνωση της ωορρηξίας, συνηθίζεται το κολπικό υπερηχογράφημα για την παρακολούθηση της εξέλιξης των ωαρίων σας. Από τη στιγμή που ένα ωάριο είναι ώριμο, θα σας δοθεί μια ένεση ορμόνης για την ωρίμανσή του. Το σπέρμα τοποθετείται στη μήτρα 36-40 ώρες αργότερα. Για να γίνει αυτό, ο γιατρός πρώτα εισάγει ένα κολποδιαστολέα(ένα ειδικό μηχάνημα που κρατά τα τοιχώματα του κόλπου σας ανοιχτά) όπως και για το τεστ Παπανικολάου). Ένας μικρός καθετήρας (μαλακός, εύκαμπτος σωλήνας) εισέρχεται στη συνέχεια, στη μήτρα σας μέσω του τραχήλου σας.

Το σπέρμα μετά από ειδική επεξεργασία επιλέγεται και εισάγεται μέσω του καθετήρα. Η όλη διαδικασία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και συνήθως είναι μια ανώδυνη διαδικασία, αλλά μερικές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν μια προσωρινή ενόχληση, όπως στη διάρκεια της περιόδου.
Μπορεί εάν επιθυμείτε να ξεκουραστείτε για ένα μικρό χρονικό διάστημα πριν πάτε στο σπίτι – ρωτήστε τον γιατρό σας τι προτείνει.

Για τους άνδρες:
Βήμα 1. Θα σας ζητηθεί να προσκομίσετε ένα δείγμα σπέρματος την ίδια ημέρα που γίνεται η όλη διαδικασία.
Βήμα 2. Γίνεται μία πλύση στο σπέρμα για να απομακρυνθεί το υγρό που περιβάλλει τα σπερματοζωάρια τα οποία και διαχωρίζονται.
Βήμα 3. Τα σπερματοζωάρια που κινούνται γρήγορα τοποθετούνται σε ένα ειδικό λεπτό καθετήρα (σωλήνα) μέσω του οποίου θα εισαχθούν στη μήτρα.