Οι φλέβες στους όρχεις, όπως και αυτές στα πόδια, έχουν βαλβίδες που βοηθούν το αίμα να ρέει προς τα πάνω, στην κατεύθυνση της καρδιάς.

Αν οι βαλβίδες σταματήσουν να λειτουργούν, το αίμα λιμνάζει στις φλέβες, οι οποίες διατείνονται. Αυτό ονομάζεται κιρσοκήλη, και οι κιρσοκήλες μπορούν να δημιουργήσουν δυσκολία για σας και τη σύντροφό σας να αποκτήσετε παιδί.

Περίπου 15% όλων των ανδρών έχουν κιρσοκήλη. Για πολλούς δεν είναι πρόβλημα. Όμως περίπου 40% των ανδρών που έχουν πρόβλημα υπογονιμότητας, έχουν κιρσοκήλη. Αν συνδέεται με υπογονιμότητα, καλό θα ήταν να αντιμετωπίζεται.

Γιατί οι κιρσοκήλες δημιουργούν προβλήματα υπογονιμότητας

  Οι κιρσοκήλες ανεβάζουν τη θερμοκρασία στους όρχεις, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος, όπως επίσης το σχήμα και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Ωστόσο δεν είναι απολύτως σαφής ο μηχανισμός με τον οποίο δημιυργείται πρόβλημα υπογονιμότητας.

kirsokili_aktinografia

Πως θα ελέγξει ο γιατρός την ύπαρξη κιρσοκήλης?

   Ο γιατρός θα κάνει φυσική εξέταση για να ελέγξει την πιθανότητα ύπαρξης κιρσοκήλης. Θα σας ζητήσει να σταθείτε όρθιος και να αυξήσετε την πυελική σας πίεση σπρώχνοντας προς τα κάτω, όπως θα κάνατε προσπαθώντας να είχατε κένωση. Αυτό ονομάζεται δοκιμασία Valsava. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η κιρσοκήλη να αυξηθεί σε μέγεθος και να γίνει φανερή, αφού το αίμα ρέει προς τα πίσω προς την πλευρά του όρχι.

Για επιβεβαίωση των κλινικών ευρημάτων γίνεται υπέρηχος οσχέου, ο οποίος θα μπορούσε να αναδείξει και άλλες παθολογίες.

Έχει αποτέλεσμα η θεραπεία?

  Οι κιρσοκήλες συνήθως θεραπεύονται χειρουργικά, ιδιαίτερα οι μεγάλες κιρσοκήλες. Μετά τη θεραπεία, οι παράμετροι του σπέρματος βελτιώνονται σε περίπου 2/3 των ασθενών. Επίσης η θεραπεία βοηθά 30-50% των ζευγαριών να επιτύχουν κύηση με φυσικό τρόπο. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι η επέμβαση θα βελτιώσει τις πιθανότητας για κύηση.

Πως γίνεται η επέμβαση?

   Η επέμβαση έχει σκοπό να διοχετεύσει το αίμα μακριά από τις διατεταμένες φλέβες προς τις φυσιολογικές. Ο χειρουργός θα κάνει μια μικρή τομή στη βουβωνική περιοχή και θα απολινώσει τις διατεταμένες φλέβες.

Συνήθως θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στο σπίτι την ίδια ημέρα και στην εργασία σας μετά από 3-4 ημέρες, ενώ σε πλήρη δραστηριότητα σε 7-10 ημέρες.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της επέμβασης?

  Ο χειρουργός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χειρουργικό μικροσκόπιο ή ειδικά γυαλιά, ώστε να μπορεί να διακρίνει τις δομές γύρω από τον όρχι.

Προβλήματα που θα μπορούσαν να συμβούν κατά τη διάρκεια ή μετά την επέμβαση είναι:

  • συλλογή υγρού στο όσχεο (υδροκήλη)
  • καταστροφή μιας αρτηρίας
  • υποτροπη της κιρσοκήλης