Εάν δεν έχετε ωορρηξία (παραγωγή και απελευθέρωση ενός ωαρίου κάθε μήνα), τα φάρμακα υπογονιμότητας μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό σας να παράγει ωάρια με τον ίδιο σχεδόν τρόπο, όπως με τις δικές του ορμόνες. Αυτό είναι γνωστό ως πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας.

Μπορεί να επιτύχετε εγκυμοσύνη χρησιμοποιώντας μόνο φάρμακα υπογονιμότητας, ή μπορεί να τα πάρετε στα πλαίσια μιας θεραπείας, όπως η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) και η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF). Τα φάρμακα αυτά απαιτούν ιατρική παρακολούθηση.

Για τις γυναίκες

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τη χρήση φαρμάκων υπογονιμότητας, εφόσον:

  • Έχετε έναν ασταθή κύκλο, με αποτέλεσμα αν και έχετε ωορρηξία, αυτή να είναι εντελώς απρόβλεπτη
  • Οι ωοθήκες σας δεν παράγουν κανένα ωάριο ή παράγουν πολύ λίγα
  • Βλάβη της υπόφυσης προκαλεί τα πρόβλημα υπογονιμότητας.

Για τους άνδρες

Τα φάρμακα υπογονιμότητας δεν είναι τόσο αποτελεσματικά για τη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας, όπως είναι τα αντίστοιχα για τη  θεραπεία στις γυναίκες. Εντούτοις, περιστασιακά μπορεί να προτείνονται σε ορισμένες περιπτώσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • αντιβιοτικά για τη θεραπεία λοιμώξεων ή φλεγμονών
  • ενέσεις γοναδοτροπίνης για ορισμένες σπάνιες συνθήκες υπό τις οποίες δεν παράγεται σπέρμα,  αν και δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι αυτό βελτιώνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης
  • φάρμακα που κλείνουν το στόμιο της ουροδόχου κύστης, ώστε το σπέρμα να μην εκσπερματίζεται στην κύστη αντί του πέους (εκσπερμάτωση προς τα πίσω).

couple_ypogonimotitas

Συνταγογράφηση φαρμάκων υπογονιμότητας

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι φαρμάκων υπογονιμότητας που μπορεί να σας συστήσει ο γιατρό σας ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται και το είδος θεραπείας που πρέπει να ακολουθήσετε. Σε κάθε περίπτωση είναι θέμα του ειδικού υπογονιμότητας να αποφασίσει ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία κατά περίπτωση και να παρακολουθήσει αυτή τη θεραπεία.