Ιωάννης Σκλαβούνος

Νιώστε σε κάθε βήμα, άνεση, ασφάλεια και φροντίδα, είμαστε εδώ για σας!

Χλαμύδια

Τα χλαμύδια εντάσσονται στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Το βακτήριο που τα προκαλεί είναι το Chlamydia trachomatis. Εμφανίζονται συνήθως σε άτομα νεαρής ηλικίας, με έντονη σεξουαλική ζωή, διαφορετικούς συντρόφους και έλλειψη χρήσης προφυλακτικού.

Η μετάδοση τους μπορεί να γίνει μέσω της σεξουαλικής επαφής.
Υπάρχει η πιθανότητα να μεταδοθούν και μέσω των χεριών, όταν έρθουν σε επαφή με τα γεννητικά όργανα. Επίσης, η μητέρα που έχει μολυνθεί με χλαμύδια, μπορεί να μεταδώσει στο μωρό, κατά τον φυσιολογικό τοκετό.

Οι περισσότερες γυναίκες (80%) είναι ασυμπτωματικές.
Αν παρατηρηθούν συμπτώματα αυτά θα συμβούν μέσα στις πρώτες 3 εβδομάδες από την προσβολή και περιλαμβάνουν κολπική αιμόρροια μετά από επαφή ή ανάμεσα στις περιόδους, δυσουρία, κατώτερο κοιλιακό πόνο και πυώδες κολπικό έκκριμα.
Η εξέταση θα αναδείξει ένα βλεννοπυώδες τραχηλικό έκκριμα.

Το ένα τρίτο των ασθενών θα υποστεί ανιούσα φλεγμονή, που θα εκδηλωθεί ως ενδομητρίτιδα, σαλπιγγίτιδα, παραμητρίτιδα, πυελική φλεγμονή ή σαλπιγγοωοθηκικό απόστημα.

Είναι επίσης η συχνότερη αιτία σεξουαλικά αποκτώμενης αρθρίτιδας. Ακόμη και μικρή καθυστέρηση στην έναρξη της θεραπείας θα αυξήσει την πιθανότητα επιπλοκών, όπως η υπογονιμότητα, η εξωμήτριος κύηση και ο χρόνιος πυελικός πόνος.

Τα χλαμύδια στην κύηση συνδέονται με αποβολές και πρόωρο τοκετό.


Η θεραπεία τους γίνεται με λήψη ειδικών αντιβιοτικών φαρμάκων, η οποία χρησιμοποιείται και σε περίπτωση λοίμωξης στη διάρκεια της κύησης. 
Κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι δυνατή η μετάδοση της λοίμωξης με αποτέλεσμα πυώδους επιπεφυκίτιδας και πνευμονίας.

Τα άτομα που ακολουθούν θεραπεία δεν πρέπει να έχουν σεξουαλικές επαφές πριν το τέλος της θεραπείας, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μόλυνσης. Εφόσον σε έναν από τους δύο συντρόφους διαγνωστούν τα χλαμύδια, πρέπει και ο άλλος να ακολουθήσει τη θεραπεία.

Επαναληπτικό τεστ 3 εβδομάδες μετά το πέρας της θεραπείας είναι απαραίτητο για να διαπιστωθεί η ίαση.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ακόμα και μετά τη θεραπεία, το άτομο δεν αποκτά ανοσία, και μπορεί να προσβληθεί ξανά!

Στις αρχές αντιμετώπισης των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (Σ.Μ.Ν.) ή Sexually Transmitted Diseases (STDs), θα πρέπει να περιλαμβάνεται εξέταση για άλλα παθογόνα, συμβουλευτική για ασφαλείς σεξουαλικά επαφές και πιθανών μελλοντικών επιπλοκών, αλλά και εύρεση και θεραπεία των προηγούμενων συντρόφων, ώστε να αποφευχθεί μετάδοση των νόσων.