Ιωάννης Σκλαβούνος

Είμαστε εδώ με σεβασμό, φροντίδα και διάθεση
να προσπαθήσουμε μαζί, να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας

Φυσιολογική Σύλληψη

Σε γόνιμα ζευγάρια τα σπερματοζωάρια και τα ωάρια που απελευθερώνονται δεν είναι όλα γόνιμα. Δε θεωρείται βέβαιο ότι όσα γονιμοποιημένα ωάρια προκύψουν θα καταφέρουν να εμφυτευθούν στη μήτρα και θα έχουν ως αποτέλεσμα την επίτευξη κύησης. Με άλλα λόγια, ένα ωάριο ή σπερματοζωάριο ή ένα έμβρυο αποτελούν μία πιθανότητα σύλληψης κι όχι μια βεβαιότητα. Χρειάζεται το σπέρμα να είναι ικανό να γονιμοποιήσει ένα ωάριο, τα ωάρια να είναι φυσιολογικά και οι σάλπιγγες διαβατές.

Τα ωάρια ζουν (και μπορούν να γονιμοποιηθούν) για 12-24 ώρες μετά την απελευθέρωσή τους, ενώ το σπέρμα μπορεί να μείνει ζωντανό και ενεργό στο σώμα σας για 12-48 ώρες μετά την εκσπερμάτιση. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει σεξουαλική επαφή κατά την ακριβή στιγμή της ωορρηξίας, ώστε να επιτευχθεί κύηση.

Χρειάζεται μόνο ένα σπερματοζωάριο το οποίο θα γονιμοποιήσει το ωάριο για να μπορείτε να μείνετε έγκυος. Παρά το γεγονός ότι εκατομμύρια σπερματοζωάρια ελευθερώνονται κατά την εκσπερμάτιση, λίγα σώζονται στο ταξίδι που κάνουν μέσω του τραχήλου, της μήτρας και των σαλπίγγων.

Εάν η γονιμοποίηση δεν πραγματοποιηθεί ή αν το γονιμοποιημένο ωάριο δεν εμφυτευθεί στο ενδομήτριο, αυτό διασπάται και αποβάλλεται, οπότε έχετε περίοδο.

Προβλήματα Σύλληψης

Αν δεν έχετε καταφέρει να μείνετε έγκυος μετά από δύο χρόνια τακτικής σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις, είναι πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα γονιμότητας, είτε για τον ένα ή και τους δύο σας.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να περιμένετε τόσο πολύ για να ζητήσετε βοήθεια.

- Εάν ανησυχείτε για το ότι δεν έχετε μείνει έγκυος, δείτε τον γυναικολόγο σας, ο οποίος θα πάρει το ιατρικό ιστορικό, θα σας κάνει μια φυσική εξέταση και μπορεί να συστήσει κάποιες εξετάσεις ή αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.
- Εάν έχετε προσπαθήσει να μείνετε έγκυος για περισσότερο από ένα χρόνο, θα πρέπει επίσης να εξετασθείτε ώστε να διαπιστωθεί ότι έχετε ωορρηξία και ο σύντροφός σας θα πρέπει να εξετάσει το σπέρμα του.
- Εάν αυτές οι εξετάσεις δεν δείξουν κάποιο πρόβλημα, θα πρέπει να κάνετε περαιτέρω εξετάσεις για να ελέγξετε τη διαβατότητα των σαλπίγγων σας.

Εάν ο ένας ή και οι δύο αντιμετωπίζεται κάποιο πρόβλημα που επηρεάζει τη γονιμότητά σας, τότε αυτές οι εξετάσεις μπορεί να σας ζητηθούν νωρίτερα.

Εάν είστε κάτω των τριάντα, τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας είναι φυσιολογικά και έχετε προσπαθήσει να συλλάβετε για διάστημα μικρότερο των 18 μηνών, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να κάνετε μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και να συνεχίσετε την προσπάθεια να συλλάβετε φυσιολογικά.

Εάν οι εξετάσεις αποκαλύψουν μια συγκεκριμένη αιτία υπογονιμότητας, ειδικά αν είστε στην ηλικία των τριάντα ή μεγαλύτερη, μπορείτε να συζητήσετε πιθανές λύσεις με έναν ειδικό υπογονιμότητας, ώστε να μην χάνεται χρόνος, αν είναι αναγκαία η χρήση κάποιας βοήθειας.