Ιωάννης Σκλαβούνος

Νιώστε σε κάθε βήμα, άνεση, ασφάλεια και φροντίδα, είμαστε εδώ για σας!

Παθολογικό τεστ Παπανικολάου

Ένα επίχρισμα Παπανικολάου επιτρέπει το γιατρό σας να εξετάσει τα κύτταρα από τον τράχηλο της μήτρας σας (το κατώτερο τμήμα της μήτρας σας) και να δείτε εάν υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα. Ανώμαλο επίχρισμα Παπανικολάου σημαίνει ότι τα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας σας έχουν δείξει κάποιες ελαφρώς ανώμαλες αλλαγές. 

Ποιοι είναι οι διάφοροι τύποι παθολογικών αποτελεσμάτων του τεστ Παπανικολάου;

Το ASCUS σημαίνει ότι έχουν διαπιστωθεί αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, οι οποίες ενδέχεται να σχετίζονται με λοίμωξη από HPV. Είναι το πιο συχνό παθολογικό αποτέλεσμα τεστ Παπανικολάου.

Το LSIL σημαίνει ότι έχουν βρεθεί αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, οι οποίες είναι ήπιου βαθμού. Το LSIL συνήθως προκαλείται από λοίμωξη από HPV και συχνά υποχωρεί από μόνο του.

Το HSIL σημαίνει παρουσία περισσότερο σοβαρών αλλοιώσεων στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας από το LSIL. Το HSIL είναι πιο πιθανό να σχετίζεται με προκαρκινικές αλλοιώσεις και καρκίνο, συγκριτικά με το LSIL.

Το ASC-H σημαίνει ότι έχουν διαπιστωθεί αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, που αφήνουν υπόνοιες για παρουσία υψηλού βαθμού πλακώδης ενδοεπιθηλιακή αλλοίωση (HSIL).

Τα αδενικά κύτταρα είναι μια άλλη κατηγορία κυττάρων που καλύπτουν το εσωτερικό του τραχήλου. Αδενικά κύτταρα υπάρχουν επίσης και στο ενδομήτριο. Το AGC σημαίνει ότι έχουν διαπιστωθεί αλλοιώσεις σε αδενικά κύτταρα που θέτουν υπόνοια για την παρουσία προκαρκινικών αλλοιώσεων ή καρκίνου.

Εάν τα κύτταρα από το επίχρισμα Παπανικολάου φαίνεται εξαιρετικά ανώμαλα, είναι πιθανό να υπάρχουν καρκινικά κύτταρα στο κόλπο, τράχηλο ή στη μήτρα σας. Ο γιατρός σας θα εκτελέσει πρόσθετες εξετάσεις και τότε θα σας μιλήσει για πιθανές επιλογές θεραπείας.

Εάν υπάρχει φλεγμονή στα κύτταρα του τεστ Παπανικολάου, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετά λευκά αιμοσφαίρια στο τεστ σας. Φλεγμονές του τραχήλου της μήτρας είναι πολύ συχνές και συνήθως δεν σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Εάν το επίχρισμα Παπανικολάου έδειξε ότι η φλεγμονή είναι σοβαρή, ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να βρεθεί η αιτία, κάνοντας μια καλλιέργεια του τραχηλικού υγρού. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει επίσης να επαναληφθεί το τεστ Παπανικολάου για να δείτε εάν η φλεγμονή έχει βελτιωθεί ή να διαλευκανθεί πλήρως.

Υπερκεράτωση είναι η διαπίστωση των ξηρών κυττάρων του δέρματος σε τεστ Παπανικολάου σας. Αυτή η αλλαγή στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας συμβαίνει συχνά από τη χρήση κάποιων αντισυλληπτικών μεθόδων, όπως το διάφραγμα ή από λοίμωξη του τραχήλου της μήτρας. Υπερκεράτωση σπάνια χρειάζεται παραπάνω αξιολόγηση από ένα επίχρισμα Παπανικολάου σε 6 μήνες έως 1 χρόνο. Εάν η υπερκεράτωση εξακολουθεί να υπάρχει στην επανάληψη του τεστ Παπανικολάου, ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να εκτελέσει ένα άλλο επίχρισμα Παπανικολάου ή να εκτελέσει κολποσκόπηση.