Ιωάννης Σκλαβούνος

Στόχος μας, να σας καθοδηγήσουμε βήμα-βήμα με ασφάλεια για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!

Σπερμοδιάγραμμα

Όταν ένα ζευγάρι δυσκολεύεται να αποκτήσει παιδί, συχνά αποδεικνύεται ότι η αιτία σχετίζεται με κάποιο ζήτημα ανδρικής υπογονιμότητας. Περίπου 25% των ζευγαριών έχουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα ανδρικού παράγοντα, που συνιστά πιθανώς και το βασικό ζήτημα υπογονιμότητας, ενώ ένα λιγότερο σημαντικό πρόβλημα ανδρικού παράγοντα παίζει ρόλο σε ένα επιπλέον 25% των ζευγαριών.

Κατά συνέπεια το απλό σπερμοδιάγραμμα είναι μια απαραίτητη εξέταση στα πλαίσια της προσωπικής σας θεραπείας για τη γονιμότητα. Αν και πολλοί μπορεί να έχουν κάνει και παλαιότερα μια απλή εξέταση κάποιου δείγματος, η εκτίμηση από πεπειραμένους εμβρυολόγους συχνά επιτρέπει μια πιο λεπτομερή ανάλυση σπέρματος και η προετοιμασία του δείγματος θα βοηθήσει το γιατρό σας να προχωρήσει στην πιο ενδεδειγμένη θεραπεία.

Στο ιατρείο μας συνιστούμε τη λύση του σπερμοδιαγράμματος σε όλους τους άνδρες, ανεξάρτητα από τη γενική κατάσταση της υγείας τους και από το αν έχουν ήδη γίνει πατέρες. Αυτό μπορεί να γίνει και ακριβώς πριν την πρώτη συνάντηση. Ιδανικά θα πρέπει να υπάρχει ένα διάστημα αποχής 3-5 ημερών πριν την εξέταση.

Οι σημαντικές παράμετροι που θα εκτιμηθούν είναι οι εξής:

– Ο όγκος του σπέρματος
– Η πυκνότητα του σπέρματος
– Η κινητικότητα του σπέρματος
– Η μορφολογία του σπέρματος (σχήμα/μέγεθος), παρουσία ανώριμων μορφών
– Η ύπαρξη λευκών ή ερυθρών αιμοσφαιρίων μέσα στο δείγμα
– Η ύπαρξη «αντισπερμικών αντισωμάτων»
– Ο αριθμός και η κινητικότητα του δείγματος αφότου έχει υποστεί επεξεργασία
– Η κινητικότητα και η δυνατότητα επιβίωσης των σπερματοζωαρίων μετά από 24 ώρες