Στις αναπτυγμένες χώρες οι κυβερνήσεις έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη να βάλουν προτεραιότητες για περιορισμό των ΣΜΝ.

Αυτό έχει προκύψει λόγω της αύξησης της επίπτωσης στο γενικό πληθυσμό, τα τελευταία χρόνια από την αύξηση της αυξημένου κινδύνου σεξουαλικής δραστηριότητας και της μεγάλης μετακίνησης πληθυσμών από τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και της άγνοιας του γενικού πληθυσμού σε σχέση με τις συνέπειες των νοσημάτων αυτών. Η χρήση φαρμακευτικών αγωγών σε πολυεθνικό επίπεδο έχει αφετέρου οδηγήσει σε ανθεκτικές σε φάρμακα λοιμώξεις, με αποτέλεσμα παρά την ανάπτυξη της φαρμακολογίας να έχουμε μεγάλη δυσκολία να καταφέρουμε ίαση σε σχέση με παλιότερες εποχές.

Η από νωρίς αναγνώριση της νόσου είναι κρίσιμης σημασίας, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις και επιπλοκές. Οι γυναικολόγοι είναι συνήθως το πρώτο σημείο επαφής και πολλές φορές θα χρειαστεί να συνεργαστούν με αφροδισιολόγους και παθολόγους. Είναι βέβαια σημαντικό η πληροφόρηση του κόσμου να είναι απλή και αποτελεσματική, ώστε η ωφέλεια να είναι η μέγιστη.
Η επίπτωση των ΣΜΝ έχει αυξηθεί στην Ευρώπη από το 1990. Ο γυναικολόγος καλείται να είναι αποτελεσματικός στη διάγνωση και αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων, ώστε να περιοριστεί η νοσηρότητα και η θνησιμότητα. Κάποιες από τις συνέπειες των ΣΜΝ, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει κατ΄ εξοχήν ως ειδικός είναι η πυελική φλεγμονώδης νόσος, η εξωμήτριος κύηση, ο καρκίνος τραχήλου, η υπογονιμότητα και η κάθετη μετάδοση νοσημάτων από μητέρα σε νεογνό.

Πολλά νέα κορίτσια θα ζητήσουν αντισύλληψη μόνο όταν θα έχουν ήδη αρχίσει να έχουν σεξουαλικές επαφές, ενώ δεν σκέφτονται καθόλου την προστασία τους από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους.

Είναι εκπληκτικό το πόσα νέα κορίτσια πιστεύουν ότι το αντισυλληπτικό χάπι τα προστατεύει από τις λοιμώξεις.

Στις αρχές αντιμετώπισης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων θα πρέπει να περιλαμβάνεται εξέταση για άλλα παθογόνα, συμβουλευτική για ασφαλείς σεξουαλικά επαφές και πιθανών μελλοντικών επιπλοκών, αλλά και εύρεση και θεραπεία των προηγούμενων συντρόφων, ώστε να αποφευχθεί μετάδοση των νόσων.

  • Γονόρροια
  • Γεννητικός Ερπης
  • Κονδυλώματα
  • Χλαμύδια