Slide background

Πώς μπορώ να βοηθηθώ;
Αν δεν έχετε καταφέρει να μείνετε έγκυος μετά από δύο χρόνια τακτικής σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις, είναι πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα γονιμότητας, είτε για τον ένα ή και τους δύο σας.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να περιμένετε τόσο πολύ για να ζητήσετε βοήθεια.
Εάν ανησυχείτε για το ότι δεν έχετε μείνει έγκυος, δείτε τον γυναικολόγο σας, ο οποίος θα πάρει το ιατρικό ιστορικό, θα σας κάνει μια φυσική εξέταση και μπορεί να συστήσει κάποιες εξετάσεις ή αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Εάν έχετε προσπαθήσει να μείνετε έγκυος για περισσότερο από ένα χρόνο, θα πρέπει επίσης να εξετασθείτε ώστε να διαπιστωθεί ότι έχετε ωορρηξία και ο σύντροφός σας θα πρέπει να εξετάσει το σπέρμα του.
Εάν αυτές οι εξετάσεις δεν δείξουν κάποιο πρόβλημα, θα πρέπει να κάνετε περαιτέρω εξετάσεις για να ελέγξετε τη διαβατότητα των σαλπίγγων σας.

Εάν ο ένας ή και οι δύο αντιμετωπίζεται κάποιο πρόβλημα που επηρεάζει τη γονιμότητά σας, τότε αυτές οι εξετάσεις μπορεί να σας ζητηθούν νωρίτερα.

Ποιες είναι οι εξετάσεις γονιμότητας που θα προτείνει ο γυναικολόγος σας;

Ο γιατρός σας θα ακούσει τις ανησυχίες σας, θα σημειώσει το ιατρικό ιστορικό σας και θα σας εξετάσει. Αυτό συνήθως συνοδεύεται από κάποιες βασικές εξετάσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Τραχηλικό επίχρισμα αν δεν έχετε κάνει πρόσφατα (Test PAP).
Εξέταση τραχηλικού εκκρίμματος για χλαμύδια, τα οποία μπορούν να μπλοκάρουν τις σάλπιγγες σας και αυτό σας εμποδίζει από το να μείνετε έγκυος.

Εξέταση ούρων, για να βεβαιωθείτε ότι έχετε ωορρηξία. Αυτό γίνεται με την ανίχνευση της ωχρινοτρόπου ορμόνης σε πρωινό δείγμα ούρου, που λαμβάνεται τις ημέρες κοντά στην πιθανή ημέρα ωορρηξίας. Όταν γίνει ανίχνευση αυτής της ορμόνης, θα πρέπει να υπάρξει σεξουαλική επαφή την ίδια ημέρα και την επόμενη.

Εξέταση αίματος για να ελεγχθεί η ανοσία σας στην ερυθρά, η οποία, σε περίπτωση που σας προσβάλλει κατά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, μπορεί να βλάψει σοβαρά το αγέννητο μωρό σας.

Εξέταση αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου σας για να ελέγξετε για ορμονική αστάθεια, ή το απόθεμα ωοθηκικής λειτουργίας- μέτρηση της FSH (ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη), LH (ωχρινοτρόπος ορμόνη) και της οιστραδιόλης. Η εξέταση αυτή μπορεί επίσης να προσδιορίσει ενδεχόμενη πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, ως αίτιο της υπογονιμότητας.

Γιατί είναι απαραίτητη η παρακολούθηση  ενός έμμηνου κύκλου;
Εάν μια γυναίκα έχει ακανόνιστο έμμηνο κύκλο, η παρακολούθηση του κύκλου της με υπέρηχο και οι ορμονικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον υπολογισμό των γόνιμων ημερών και με αυτόν των τρόπο να αυξήσουν τις πιθανότητες της σύλληψης με φυσικό τρόπο.

Επαγωγή της Ωορρηξίας
Εάν δεν επέρχεται ωορρηξία, τότε μπορεί να δοθούν φάρμακα για τη γονιμότητα μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσης για να διεγερθεί η ανάπτυξη των φυσιολογικών θυλακίων.

Ο απλούστερος τρόπος θεραπείας είναι με χάπια (Clomiphene ή Letrozole), που δίδονται για ένα διάστημα πέντε ημερών αρχίζοντας από τις πρώτες μέρες τις περιόδου. Η ανταπόκριση στα φάρμακα διαπιστώνεται  στη συνέχεια με μια σειρά υπερήχων  και μια εξέταση αίματος προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ωορρηξία.

Εάν αυτή η μέθοδος αποδειχθεί αποτελεσματική, είναι πιθανό να μπορέσετε να συνεχίσετε τη λήψη των χαπιών χωρίς περαιτέρω παρακολούθηση για ένα διάστημα έξι μηνών.

Τα χάπια δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά και ενδέχεται να χρειαστεί  θεραπεία με ενέσιμα φάρμακα,  ώστε να διεγερθεί η ανάπτυξη θυλακίων στις ωοθήκες. Αυτά τα ισχυρότερα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν εντονότερη ανάπτυξη των  ωοθυλακίων. Κατά συνέπεια, οι πιθανότητες πολλαπλής εγκυμοσύνης είναι μεγαλύτερες.

Στο ιατρείο μας οι γυναίκες στις οποίες γίνονται ενέσεις παρακολουθούνται πάντοτε με τη βοήθεια  υπερήχων και εξετάσεων αίματος.

Εξέταση σπέρματος για να βεβαιωθούν τυχόν ανωμαλίες.

Καλλιέργεια σπέρματος για χλαμύδια και άλλα μικρόβια, τα οποία, πέραν του ότι είναι μια γνωστή αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες, μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη λειτουργία του σπέρματος και την ανδρική γονιμότητα.

Αν διαπιστωθεί σοβαρό πρόβλημα με το σπέρμα, τότε θα πρέπει να προγραμματισθεί ένας υπέρηχος οσχέου, για να αποκλεισθούν σοβαρά αίτια υπογονιμότητας.

Μετά από τις αρχικές εξετάσεις σας – ποιο είναι το επόμενο βήμα

Το επόμενο βήμα εξαρτάται από τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας:
Εάν είστε κάτω των τριάντα, τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας είναι φυσιολογικά και έχετε προσπαθήσει να συλλάβετε για διάστημα μικρότερο των 18 μηνών, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να κάνετε μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και να συνεχίσετε την προσπάθεια να συλλάβετε φυσιολογικά.

-Ή-

Εάν οι εξετάσεις αποκαλύψουν μια συγκεκριμένη αιτία υπογονιμότητας, ειδικά αν είστε στην ηλικία των τριάντα ή μεγαλύτερη, μπορείτε να συζητήσετε πιθανές λύσεις με έναν ειδικό υπογονιμότητας, ώστε να μην χάνεται χρόνος, αν είναι αναγκαία η χρήση κάποιας βοήθειας.