Τι είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια πάθηση που εμφανίζεται όταν μια ανισορροπία των επιπέδων των ορμονών στο σώμα της γυναίκας προκαλεί κύστες στις ωοθήκες. Οι κύστες αυτές που χαρακτηρίζουν τις πολυκυστικές ωοθήκες είναι μικρές(4-8 χιλιοστά) και βρίσκονται στην περιφέρεια των ωοθηκών.

Οι γυναίκες μπορούν να αναπτύξουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών κατά τη διάρκεια της εφηβικής ή αναπαραγωγικής ηλικίας τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών;
Συνήθως, οι γυναίκες που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες έχουν ακανόνιστο, σπάνιο ή καθλου έμμηνο ρύση. Μπορούν επίσης να έχουν πρόβλημα υπογονιμότητας Παρ’ όλα αυτά μερικές γυναίκες που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες δεν αντιμετωπίζουν κανένα σύμπτωμα.

Άλλα σημεία και συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ακμή
  • Πρόβλημα υπέρβαρου και παχυσαρκίας
  • Υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο, θηλή περιοχή, στο στήθος, κάτω κοιλιακή χώρα και τους μηρούς
  • Οι γυναίκες που έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι πιο πιθανό να έχουν διαβήτη τύπου 2, υψηλή πίεση και υψηλή χοληστερόλη.

pcos

Τι προκαλεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;
Οι γιατροί δεν ξέρουν τι προκαλεί σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Αν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μπορεί να έχετε κάποιο πρόβλημα με τον τρόπο το σώμα σας μεταβολίζει το σάκχαρο του αίματος (γλυκόζη). Εξαιτίας αυτού του προβλήματος, τα επίπεδα των ορμονών που ελέγχουν τις ωοθήκες σας και την έμμηνο ρύση μπορεί να γίνουν παθολογικές.

Μήπως το PCOS προκαλεί μακροπρόθεσμα προβλήματα;
Αν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε υψηλή πίεση του αίματος, υψηλή χοληστερόλη ή διαβήτη τύπου 2. Αυτό σημαίνει ότι έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές.

Γυναίκες με έμμηνο ρύση, που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες ίσως αντιμετωπίσουν πρόβλημα υπογονιμότητας. Βρίσκονται επίσης σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο της μήτρας ή μαστού.

Πώς μπορεί ο γιατρός μου αντιληφθεί ότι έχω πολυκυστικές ωοθήκες;
Ο γιατρός σας θα εξετάσει για τις ενδείξεις των πολυκυστικών ωοθηκών. Θα σας κάνει μια πλήρη φυσική εξέταση, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβάνει γυναικολογική εξέταση. Οι εξετάσεις αίματος ότι η μέτρηση των επιπέδων ορμονών σας μπορεί επίσης να βοηθήσει. Η εξέταση υπερήχου παρ’ όλα αυτά θα αποδείξει εάν έχετε χαρακτηριστικές κύστες στις ωοθήκες σας.

Πώς αντιμετωπίζεται το PCOS;
Η θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών εστιάζεται στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Ίσως χρειαστεί να χάσετε βάρος. Τρώγοντας υγιεινά και να κάνοντας άφθονη άσκηση, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Με φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ρυθμιστεί η έμμηνος ρύση σας και να μειώσει ανώμαλη τριχοφυΐα και ακμή. Εάν έχετε διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καυαστάσεις αυτές χρειάζονται επίσης θεραπεία. Αν θέλετε να αποκτήσετε μωρό, υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε έγκυος.