Ιωάννης Σκλαβούνος

Νιώστε σε κάθε βήμα, άνεση, ασφάλεια και φροντίδα, είμαστε εδώ για σας!

Πολυκυστικές Ωοθήκες (PCOS)

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια πάθηση που εμφανίζεται όταν μια ανισορροπία των επιπέδων των ορμονών στο σώμα της γυναίκας προκαλεί κύστες στις ωοθήκες. Οι κύστες αυτές που χαρακτηρίζουν τις πολυκυστικές ωοθήκες είναι μικρές(4-8 χιλιοστά) και βρίσκονται στην περιφέρεια των ωοθηκών. Οι γυναίκες μπορούν να αναπτύξουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών κατά τη διάρκεια της εφηβικής ή αναπαραγωγικής ηλικίας τους.

Συνήθως, οι γυναίκες που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες έχουν ακανόνιστο, σπάνιο ή καθόλου έμμηνο ρύση. Μπορούν επίσης να έχουν πρόβλημα υπογονιμότητας. Παρ’ όλα αυτά μερικές γυναίκες που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες δεν αντιμετωπίζουν κανένα σύμπτωμα. Άλλα σημεία και συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να περιλαμβάνουν: - Ακμή - Πρόβλημα παχυσαρκίας - Υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο, θηλή περιοχή, στο στήθος, κάτω κοιλιακή χώρα και τους μηρούς - Οι γυναίκες που έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι πιο πιθανό να έχουν διαβήτη τύπου 2, υψηλή πίεση και υψηλή χοληστερόλη.

Ο γιατρός σας θα εξετάσει για τις ενδείξεις των πολυκυστικών ωοθηκών. Θα σας κάνει μια πλήρη φυσική εξέταση. Οι εξετάσεις αίματος για  την μέτρηση των επιπέδων ορμονών σας μπορεί επίσης να βοηθήσει. Η εξέταση υπερήχου παρ’ όλα αυτά θα αποδείξει εάν έχετε χαρακτηριστικές κύστες στις ωοθήκες σας.

Η θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών εστιάζεται στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Ίσως χρειαστεί να χάσετε βάρος. Τρώγοντας υγιεινά και να κάνοντας άφθονη άσκηση, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Με φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ρυθμιστεί η έμμηνος ρύση σας και να μειώσει ανώμαλη τριχοφυΐα και ακμή. Εάν έχετε διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καταστάσεις αυτές χρειάζονται επίσης θεραπεία. Αν θέλετε να αποκτήσετε μωρό, υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε έγκυος.