Κρυοσυντήρηση ωαρίων
Η γονιμότητα μιας γυναίκας εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ποιότητα και ποσότητα των ωαρίων της. Μια υγιής γυναίκα έχει έναν πεπερασμένο αριθμό ωαρίων, που φτάνει τον μεγαλύτερο αριθμό (6-7 εκατομμύρια) πριν τη γέννα και συνεχίζει να μειώνεται κατά τη διάρκεια της ζωής της. Μόλις μια γυναίκα καταλήξει να έχει χαμηλή ωοθηκική επάρκεια, και ενώ ο αριθμός και η ποιότητα των ωαρίων της μειώνονται, οι πιθανότητες τόσο της φυσικής σύλληψης όσο και της επιτυχούς θεραπείας γονιμότητας μειώνονται σημαντικά μετά την ηλικία των 35, ενώ η διαδικασία αυτή επιταχύνεται μετά τα 40.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων επιτρέπει στην γυναίκες να καταψύξουν τα ωάρια τους σε νεαρότερη ηλικία. Αυτό μπορεί να προσφέρει στη γυναίκα μια καλύτερη ευκαιρία για μια επιτυχή εγκυμοσύνη στο μέλλον παρά εάν χρησιμοποιήσει τα κατοπινά της «φρέσκα» ωάρια, που μπορεί να υστερούν τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.
Η εισαγωγή της διαδικασίας της «υαλοποίησης», μια νέας γρήγορης τεχνικής κρυοσυντήρησης, που ελαχιστοποιεί το σχηματισμό κρυστάλλων και επομένως περιορίζει την έκταση της βλάβης κατά τη διαδικασία της ψύξης/απόψυξης έχει καταστήσει την κατάψυξη ωαρίων μια βιώσιμη επιλογή για την διατήρηση της μακροπρόθεσμης γονιμότητας μιας γυναίκας.

Αρχικά χρησιμοποιούνταν παλιότερες, λιγότερο αποτελεσματικές τεχνικές και πολλές από τις γυναίκες που υπεβλήθησαν σε κατάψυξη ωαρίων για κοινωνικούς λόγους δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμη τα ωάριά τους ή δε χρειάστηκε να τα χρησιμοποιήσουν γιατί συνέλαβαν με φυσικό τρόπο σε μεγαλύτερη ηλικία.
Ολοένα και περισσότερα στοιχεία που συλλέγονται παγκοσμίως δείχνουν ότι τα κατεψυγμένα ωάρια μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά για την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης όσο και τα φρέσκα ωάρια και στοιχεία που έχουν σχετικά με τους κινδύνους της εγκυμοσύνης, όπως η πρόωρη γέννα ή οι συγγενείς ανωμαλίες, δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία αύξηση των εν λόγω κινδύνων.

Για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα της κατάψυξης ωαρίων ως «ασφάλειας ζωής», ίσως χρειαστούν μερικοί κύκλοι διέγερσης. Καθώς χρησιμοποιούμε φρέσκα ωάρια εξωσωματικής, περίπου 15 ωάρια απαιτούνται κατά μέσο όρο από γυναίκες κάτω των 35 για κάθε μωρό που γεννιέται, 20 ωάρια για γυναίκες 35-40 και πολύ περισσότερα για γυναίκες άνω των 40 ετών. Επομένως, συνιστούμε σε γυναίκες να καταψύξουν τα ωάριά τους σε όσο το δυνατόν νεαρότερη ηλικία και να στοχεύουν σε τουλάχιστον 20 αποθηκευμένα ωάρια.

Πώς λειτουργεί η διαδικασία κατάψυξης ωαρίων

Τα αρχικά βήματα (1-4) είναι παρόμοια με αυτά ενός κύκλου εξωσωματικής.
Βήμα 1: Επαγωγή Ωορρηξίας
Η ενδιαφερόμενη υποβάλλεται σε θεραπεία με ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη για να διεγερθούν οι ωοθήκες και να παραγάγουν πολλαπλά ωοθυλάκια (καθένα εκ των οποίων θα περιέχει δυνητικά ένα ωάριο) επί δυο περίπου εβδομάδες.

Βήμα 2: Παρακολούθηση της αντίδρασης
Πραγματοποιούνται 3-4 υπερηχογραφήματα (με εξετάσεις αίματος) κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ώστε να παρακολουθούμε τον αριθμό και το μέγεθος των ωοθυλακίων που θα μας βοηθήσουν να υπολογίσουμε σωστά πότε θα τα συλλέξουμε.

Βήμα 3: Προετοιμασία για τη συλλογή
Επαγωγή ωορηξίας μόλις το κυρίαρχο ωοθυλάκιο φτάσει τα 17-22 χιλιοστόμετρα για να ωριμάσουν τα ωάρια και να είναι έτοιμα για συλλογή.

Βήμα 4: Συλλογή των ωαρίων
Τα ωάρια συλλέγονται με μια ήπια κολπική επέμβαση που πραγματοποιείται υπό αναισθησία και με την καθοδήγηση υπερήχου.

Βήμα 5: Κατάψυξη ωαρίων
Μετά τη συλλογή τους τα κύτταρα γύρω από τα ωάρια απομακρύνονται για να εντοπιστούν τα ώριμα ωάρια. Στη συνέχεια τα ώριμα αυτά ωάρια κρυοσυντηρούνται μέσω της διαδικασίας της υαλοποίησης.

Βήμα 6: Μελλοντική Χρήση
Όποτε χρειαστεί , αυτά τα ωάρια μπορούν να αποψυχθούν και να γονιμοποιηθούν με τη χρήση τεχνικών μικρογονιμοποίησης,. Η μικρογονιμοποίηση είναι απαραίτητη καθώς η διαδικασία ψύξης/απόψυξης έχει σκληρύνει την διάφανη ζώνη του ωαρίου (zona pellucida).