Ιωάννης Σκλαβούνος

Νιώστε σε κάθε βήμα, άνεση, ασφάλεια και φροντίδα, είμαστε εδώ για σας!

Ιος HPV & καρκίνος τραχήλου μήτρας

Ο ιός HPV είναι ένας πολύ κοινός ιός που μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή. Περίπου 40 διαφορετικοί τύποι του ιού HPV μπορούν να μολύνουν την γεννητική περιοχή ανδρών και γυναικών. Ενώ οι περισσότεροι τύποι των ιών δεν προκαλούν συμπτώματα και φεύγουν από μόνοι τους, κάποιοι άλλοι προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτοί οι τύποι επίσης έχουν ενοχοποιηθεί να συνδέονται με άλλους καρκίνους της γεννητικής περιοχής, όπως του κόλπου, του πρωκτού και του αιδοίου. Άλλοι τύποι μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα στην γεννητική περιοχή ανδρών και γυναικών.

Εμβολιασμός κατά του ιού HPV Τον Ιούνιο 2006 επροτάθη η παραγωγή του πρώτου εμβολίου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς και ασθενειών των γυναικών, που προκαλούνται από συγκεκριμένους τύπους του ιού των κονδυλωμάτων (HPV). Το εμβόλιο, που ονομάζεται Gardasil, προστατεύει από 4 (τέσσερις) τύπους HPV, που μαζί ενοχοποιούνται για το 70% του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του 90% των κονδυλωμάτων. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), πρόσφατα έδωσε άδεια σε εμβόλιο για τη χρήση σε κορίτσια και γυναίκες, ηλικίας 9-26 ετών. Το εμβόλιο χορηγείται σε μια σειρά τριών δόσεων κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έξι μηνών.

Άλλοι τρόποι για την πρόληψη του HPV και του καρκίνου του τράχηλου - Συχνά τεστ Παπανικολάου θα μπορούσαν να προλάβουν τις περισσότερες αλλά όχι όλες τις περιπτώσεις τραχηλικού καρκίνου. Με το τεστ θα μπορούσαν να ανιχνευθούν κυτταρικές αλλαγές πριν εξελιχθούν σε καρκίνο, όταν είναι σε στάδιο που εύκολα θα μπορούσαν να θεραπευτούν πλήρως. Οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου, είτε ποτέ δεν είχαν κάνει τεστ Παπανικολάου, είτε δεν είχαν κάνει ένα τεστ στα τελευταία πέντε χρόνια. - Υπάρχει επίσης HPV DNA τεστ, διαθέσιμο για χρήση με το τεστ Παπανικολάου. Η χρήση του προορίζεται για γυναίκες που είναι άνω των 30 με οριακό τεστ Παπανικολάου. - Η χρήση του προφυλακτικού προστατεύει αρκετά, αλλά όχι πλήρως από τον HPV. – Επίσης μειώνει δραστικά την μετάδοση του HIV, καθώς και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. - Τέλος αποτελεσματική θα ήταν η συνετή επιλογή σεξουαλικών συντρόφων και ο περιορισμός του αριθμού τους, που από όσο φαίνεται τις τελευταίες δεκαετίες έχει κάπως εφαρμοστεί λόγω του φόβου από το AIDS.