Ιωάννης Σκλαβούνος

Είμαστε εδώ με σεβασμό, φροντίδα και διάθεση
να προσπαθήσουμε μαζί, να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας.

Ενδομήτρια Σπερματέγχυση (IUI)

Η Ενδομήτρια Σπερματέγχυση (IUI) είναι μια διαδικασία, κατά την οποία γίνεται ειδική προετοιμασία του σπέρματος στο εργαστήριο ώστε να συγκεντρωθούν υψηλής ποιότητας σπερματοζωάρια, τα οποία τοποθετούνται στη συνέχεια απευθείας στη μήτρα της γυναίκας κοντά στις ημέρες της ωορρηξίας. Πρόκειται για μια απλή, ελάχιστα παρεμβατική διαδικασία (παρόμοια με το τεστ Παπανικολάου) που πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός λεπτού καθετήρα και διαρκεί λίγα μόνο λεπτά.

Οι ενδείξεις που συνήθως οδηγούν στην επιλογή της συγκεκριμένης μεθόδου είναι:
- σπέρμα με ποιότητα ελαφρώς χαμηλότερη του φυσιολογικού
- εχθρική τραχηλική βλέννη
- ανεξήγητη δυσκολία στη σύλληψη

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιτύχει η ενδομήτρια σπερματέγχυση είναι:
- η  λειτουργικότητα των σαλπίγγων της γυναίκας και
- κινούμενων σπερματοζωαρίων στο επεξεργασμένο δείγμα.

Υπάρχουν δυο τύποι Ενδομητρικής Σπερματέγχυσης (IUI)
• Η «Φυσική Ενδομητρική Σπερματέγχυση» κατά την οποία η σπερματέγχυση λαμβάνει χώρα μετά την παρακολούθηση ενός φυσιολογικού κύκλου.
• Η «Διεγερμένη Σπερματέγχυση» όπου οι πιθανότητες επιτυχίας μπορούν να αυξηθούν εφόσον η γονιμοποίηση συνδυαστεί με τη λήψη μικρών δόσεων φαρμάκων για τη γονιμότητα ώστε να προκληθεί πολλαπλή ωορρηξία.

Και στις δυο περιπτώσεις η ανάπτυξη ωοθυλακίων παρακολουθείται με υπέρηχο και η γονιμοποίηση προγραμματίζεται να επέλθει την περίοδο περίπου της ωορρηξίας (είτε 24-36 ώρες αφότου παρατηρηθεί μια φυσική κορύφωση της LH χρησιμοποιώντας τεστ ανίχνευσης της ωορηξίας είτε 24-36 ώρες μετά τη χορήγηση με ένεση χοριακής γοναδοτροπίνης, που προκαλεί την ωορρηξία).

Μπορεί, ωστόσο, να είναι η καλύτερη επιλογή για ζευγάρια όπου η γυναίκα έχει διαβατές σάλπιγγες αλλά τα ζευγάρια αδυνατούν (ή το βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολο) να έχουν σεξουαλική επαφή.

Μπορεί επίσης να αποτελέσει πρώτης τάξεως επιλογή σε περιπτώσεις όπου απαιτείται σπέρμα από δότη, όπως στην περίπτωση άγαμων γυναικών, ομόφυλων ζευγαριών η ζευγαριών με σοβαρά προβλήματα από την πλευρά του άντρα.