Ιωάννης Σκλαβούνος

Νιώστε σε κάθε βήμα, άνεση, ασφάλεια και φροντίδα, είμαστε εδώ για σας!

Γονόρροια

Η γονόρροια προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae. Συνήθως, το βακτήριο μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
Κλινικά όπως με τα χλαμύδια το 50% των γυναικών θα είναι ασυμπτωματικές, ενώ οι υπόλοιπες θα αναφέρουν διαφοροποίηση του κολπικού τους εκκρίματος. Χαμηλό κοιλιακό άλγος θα αναφέρουν το 25% των γυναικών, ενώ η λοίμωξη της ουρήθρας θα εκδηλωθεί με πόνο στην ούρηση χωρίς συχνουρία. Σπάνια μπορεί να εκδηλωθεί με κολπική αιμόρροια ανάμεσα στις περιόδους ή ακόμη και μηνορραγία. Ένα βλεννοπυώδες τραχηλικό έκκριμα θα παρατηρηθεί σε λιγότερο από 50% των περιπτώσεων.

Είναι το δεύτερο συχνότερο παθογόνο που προκαλεί πυελική φλεγμονή, με τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων συνεπειών, μετά τα χλαμύδια έχει συνδεθεί η παρουσία της με πιθανότητα αποβολής, πρόωρο τοκετό και νεογνική λοίμωξη.

Σε ποσοστό περίπου 1% θα γίνει αιματογενής διασπορά σε απομακρυσμένα σημεία με αποτέλεσμα μηνιγγίτιδα ή ενδοκαρδίτιδα.

Η διάγνωση γίνεται με καλλιέργειες στα γεννητικά όργανα και είναι άμεσα διαθέσιμες.

Στις αρχές αντιμετώπισης των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (Σ.Μ.Ν.) ή Sexually Transmitted Diseases (STDs), θα πρέπει να περιλαμβάνεται εξέταση για άλλα παθογόνα, συμβουλευτική για ασφαλείς σεξουαλικά επαφές και πιθανών μελλοντικών επιπλοκών, αλλά και εύρεση και θεραπεία των προηγούμενων συντρόφων, ώστε να αποφευχθεί μετάδοση των νόσων.