'Αρθρα /Νέα

Η γονιμοποίηση τον καιρό της πανδημίας

Η πανδημία του κορoνοϊού COVID-19 άλλαξε την καθημερινότητα των γιατρών και των ασθενών.
Τα ερωτήματα πολλά σχετικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και το άγχος των ζευγαριών εντείνεται δραματικά.

“Είναι ασφαλής η εξωσωματική γονιμοποίηση στον καιρό της πανδημίας του κορωνοϊού;”

Στη χώρα μας το πλαίσιο των μέτρων έχει καθορίσει η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ).
Οι σχετικές οδηγίες της βασίζονται στις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE).

Σύμφωνα με αυτές, τόσο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και τα ζευγάρια που επισκέπτονται τα κέντρα εξωσωματικής, πρέπει να τηρούν όλους τους κανόνες προστασίας (χρήση μάσκας, αντισηπτικών, τήρηση αποστάσεων ασφαλείας). Σε όλους γίνεται θερμομέτρηση κατά την είσοδό τους στο κέντρο, ενώ είναι υποχρεωτικό να υποβάλλονται και σε μοριακή εξέταση ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού (RT-PCR), όταν πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία υπογονιμότητας στο κέντρο.

Τα ζευγάρια που προσέρχονται στα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης, συμπληρώνουν ερωτηματολόγιο με το ιστορικό τους και πιθανά συμπτώματα, ενώ υποβάλλονται σε τεστ τόσο στην έναρξη της θεραπείας όσο και κατά τη διάρκειά της, πριν από την ωοληψία ή την εμβρυομεταφορά.

Εκτός από τα μέτρα που λαμβάνουν τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης, σημαντικό είναι και για τα ίδια τα ζευγάρια να τηρούν αυστηρά τα απαιτούμενα μέτρα στην προσωπική, κοινωνική και εργασιακή τους ζωή, ώστε να αποφύγουν τον κορωνοϊό ενόσω διαρκεί η διαδικασία της εξωσωματικής αλλά και αργότερα, σε μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη.

Η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή βοηθά κάθε γυναίκα να αποκτήσει παιδί χωρίς να θέτει σε κίνδυνο ούτε τη δική της υγεία αλλά ούτε και του εμβρύου.