Η παρουσία αίματος κατά τη διάρκεια του κύκλου, που δεν σχετίζεται με την έμμηνο ρύση, είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, αλλά και σε εκείνες που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση. Η αιμορραγία αυτή μπορεί να είναι έντονη σαν περίοδος ή με την εμφάνιση λίγων κηλίδων αίματος.

Όπως είναι λογικό, η παρουσία συνεχώς κολπικής αιμόρροιας, καθιστά αδύνατη τη ροή της καθημερινότητας για τη γυναίκα, καθώς λόγω της αιμορραγίας ο αιματοκρίτης φτάνει σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα η γυναίκα να αισθάνεται αδυναμία, ζάλη και γενικευμένη κόπωση και να απομακρύνεται από τις καθημερινές της δραστηριότητες.

Αδυναμία ελέγχου των σωματικών λειτουργιών της ούρησης.

Όλες οι διαταραχές της έμμηνο ρύσης (περιόδου) που συμβαίνουν στις γυναίκες, σε διάφορες χρονικές φάσεις της ζωής τους, οφείλονται σε ορμονικά αίτια (ορμονικές ανισορροπίες, ανεπάρκειες και ανωμαλίες).

Η ανωοθυλακιορρηξία είναι μια από τις συχνότερες αιτίες της  υπογονιμότητας στην γυναίκα. Ουσιαστικά είναι μια διαταραχή, κατά την οποία τα ωάρια είτε δεν αναπτύσσονται σωστά, είτε δεν απελευθερώνονται από τα ωοθυλάκια των ωοθηκών. Κατά αυτόν τον τρόπο, δημιουργούνται ευμεγέθη άρρηκτα ωοθυλάκια, δηλαδή απλές κύστεις ωοθηκών.

Οι γυναικολογικές λοιμώξεις που οδηγούν σε φλεγμονές των εσω και εξω γεννητικών οργάνων. Πολλές από αυτές ανακαλύπτονται από τον γυναικολόγο κατά την ετήσια εξέταση, ενώ άλλες εμφανίζονται με έντονα κλινικά συμπτώματα.

Σχεδόν όλες οι γυναίκες σε κάποια περίοδο της ζωής τους αντιμετωπίζουν προβλήματα. Κάποια από αυτά είναι απλά, υπάρχουν όμως και πιο σύνθετα, τα οποία χρειάζονται ιατρική αντιμετώπιση.

Δυσμηνόρροια είναι η κατάσταση κατά την οποία η γυναίκα πονάει περισσότερο από το φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της περιόδου. 

Η διαδικασία στη ζωή μιας γυναίκας όταν οι ωοθήκες σταματούν τη λειτουργία και σταματά την έμμηνο ρύση.

Ο βλενογόνος ιστός που καλύπτει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας ονομάζεται ενδομήτριο. Αν αυτό αναπτυχθεί έξω από τη μήτρα, σε διαφορετικά μέρη όπως στις ωοθήκες, σάλπιγγες, εξωτερική επιφάνεια μήτρας κλπ. τότε μιλάμε για ενδομητρίωση.

Οι εξάψεις είναι το πιο κοινό σύμπτωμα σε γυναίκες που μπαίνουν σε εμμηνόπαυση. Οι εξάψεις (flushing-hot flushes) οφείλονται στην αγγειοδιαστολή. Ένα αίσθημα ζέστης και θερμότητας κατακλύζει την γυναίκα ξεκινώντας από το κεφάλι, συνεχίζοντας στο λαιμό και καταλήγοντας στο υπόλοιπο σώμα. Οι εξάψεις συνοδεύονται συχνά από εφίδρωση και κατόπιν από αίσθημα ψύχους. Οι εφιδρώσεις ακολουθούν σε ένταση, την ίδια πορεία. Εντονότερες στο κεφάλι και λαιμό, κατόπιν στον κορμό (θώρακα και πλάτη) και λιγότερο στο υπόλοιπο σώμα.

Η τριάδα αυτών των συμπτωμάτων, οφείλεται άμεσα στην έλλειψη οιστρογόνων της γυναίκας στον εγκέφαλό. 

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μία σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ιογενής λοίμωξη, η οποία προκαλείται από τον Ιό του απλού έρπη (HSV – Herpes Simplex Virus). Ανήκει δηλαδή στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (Σ.Μ.Ν.) ή Sexually Transmitted Diseases (STDs).
Η μόλυνση από τους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή κονδυλωμάτων (HPV) είναι εξαιρετικά συνηθισμένη στις μέρες μας, παγκοσμίως, ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες. Γιʹ αυτόν τον λόγο μάλιστα, ονομάζεται και σιωπηλή επιδημία, γιατί αφενός η μόλυνση από HPV είναι τόσο διαδεδομένη πλέον στον πληθυσμό, αφετέρου δε, δεν προκαλεί συνήθως συμπτώματα.

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι, που σχηματίζονται στο τοίχωμα της μήτρας από τις λείες μυϊκές της ίνες και εμφανίζονται περίπου στο 20-40% των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Οι καλοήθεις όγκοι δεν είναι καρκίνος. Είναι απλά συγκεντρώσεις κυττάρων που έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται γρηγορότερα από όσο θα έπρεπε.

Η κλιμακτήριος ξεκινά από τη στιγμή που προοδευτικά αρχίζει να ελαττώνεται η λειτουργία των ωοθηκών.
Αποτελεί στην ουσία τη μετάβαση από την αναπαραγωγική φάση, στην μη αναπαραγωγική περίοδο της ζωής της γυναίκας.

Με τον όρο κολπική ατροφία εννοούμε την λέπτυνση – -ξηρότητα σχίσιμο του κολπικού τοιχώματος, με αποτέλεσμα την επώδυνη συνουσία καθώς και την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης των λοιμώξεων του ουροποιητικού.

Η κολπική ξηρότητα είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό της κολπικής ατροφίας (ατροφική κολπίτιδα), το οποίο σημαίνει λέπτυνση και φλεγμονή των κολπικών τοιχωμάτων και προκύπτει από την πτώση των οιστρογόνων.

Ο όρος κολπίτιδα περιγράφει μια χρόνια ή οξεία κολπική φλεγμονή. Οι γυναίκες όλων των ηλικιών μπορεί να επηρεαστούν από την κολπίτιδα. Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές μολυσματικές ασθένειες των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Η κολποσκόπηση είναι μια διαδικασία που επιτρέπει στον γιατρό σας να εξετάσει προσεκτικά ανώμαλα κύτταρα στο τράχηλο της μήτρας σας. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει  κάποια υγρά, που όταν εκτεθεί ο τράχηλος τα ανώμαλα κύτταρα ξεχωρίζουν από τα φυσιολογικά. Στη συνέχεια, ο γιατρός σας θα εξετάσει αυτές τις περιοχές με τη χρήση κολποσκοπίου, ένα όργανο παρόμοιο με ένα μικροσκόπιο. Ένα μικρό κομμάτι του ιστού μπορεί να αφαιρεθεί σαν βιοψία, για μελέτη σε ένα εργαστήριο.

Συνήθως για την ύπαρξη μιας κύστεως στην ωοθήκη μας οδηγεί ένας αμβλύς πόνος στην περιοχή της κάτω κοιλίας ή ένας βαθύς πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
Ωστόσο, είναι δυνατό μία κύστη να είναι εντελώς ανώδυνη και να δίνει έμμεσα συμπτώματα, όπως π.χ. ακανόνιστοι κύκλοι.

Η λαπαροσκόπηση είναι μια επεμβατική διαγνωστική ιατρική τεχνική, με τη βοήθεια οργάνου που ονομάζεται λαπαροσκόπιο, η οποία επιτρέπει τον έλεγχο του εσωτερικού της κοιλιάς.

Τα οιστρογόνα ανήκουν στις βασικές γυναικείες ορμόνες.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, που οδηγεί σε πολλαπλά χρόνια νοσήματα τις γυναίκες και οφείλεται άμεσα στην πτώση των ορμονών τους, είναι η οστεοπόρωση.

Οι πολύποδες είναι μάζες που εντοπίζονται στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (ενδομητρικοί πολύποδες) ή στον τράχηλο της μήτρας (τραχηλικοί πολύποδες).

Όταν οι πολύποδες κάποιες φορές προκαλούν συμπτώματα, αυτά εμφανίζονται με τη μορφή των διαταραχών της περιόδου, που ποικίλουν σε ένταση από μικρή σταγονοειδή αιμόρροια έως αιμορραγία (μητρορραγία), βαριά περίοδο (μηνορραγία), ή ακόμα και ως αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση.

Σπάνια θα μπορούσαν να είναι κακοήθεις, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια πάθηση που εμφανίζεται όταν μια ανισορροπία των επιπέδων των ορμονών στο σώμα της γυναίκας προκαλεί κύστες στις ωοθήκες. Οι κύστες αυτές που χαρακτηρίζουν τις πολυκυστικές ωοθήκες είναι μικρές(4-8 χιλιοστά) και βρίσκονται στην περιφέρεια των ωοθηκών.

Η υπογονιμότητα ορίζεται ως η αδυναμία ενός ζευγαριού να επιτύχει σύλληψη και να αποκτήσει τέκνο έπειτα, από τουλάχιστον ένα έτος τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς αντισυλληπτική προστασία.
Η υστεροσκόπηση αποτελεί μια διαγνωστική μέθοδο, η οποία μας επιτρέπει να διερευνήσουμε το εσωτερικό της μήτρας.
Στη γυναίκα, οι ωοθήκες είναι οι γεννητικοί αδένες που βρίσκονται από μια δεξιά και αριστερά της μήτρας. Παράγουν τις γυνακείες ορμόνες και περιέχουν τα ωάρια. Το μέγεθος τους μεταβάλλεται ανάλογα με το σε ποια ωοθήκη θα γίνει ωοθυλακιορρηξία αλλά και σε ποια φάση ηλικιακή φάση βρίσκεται η γυναίκα.

Ωορρηξία είναι η απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη. Το ωάριο είναι το γυναικείο κύτταρο που γονιμοποιείται από το σπερματοζωάριο.