Ο απλός έρπης HSV είναι η συχνότερη αιτία εξέλκωσης γεννητικών οργάνων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα επεισόδια της νόσου είναι πρωτοπαθή και από τους δυο τύπους 1 και 2 ή υποτροπιάζοντα κυρίως από τον τύπο 2. Η πρωτοπαθής λοίμωξη είναι συχνότερη σε ηλικίες 20-24 με συχνότητα 3/1000.
Οι περισσότερες περιπτώσεις συνοδεύονται από υποκλινική ή λανθάνουσα λοίμωξη. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων καθορίζεται από την προηγούμενη ανάπτυξη ανοσίας στον HSV. Οι περισσότεροι ασθενείς αναπτύσσου ένα γριππώδες σύνδρομο με πυρετό και μυαλγίες. Η μηνιγγίτιδα είναι πιθανή. Ο χρόνος επώασης είναι 2-20 ημέρες. Οι γεννητικές αλλοιώσεις είναι φυσαλίδες, που γρήγορα εξελκώνονται και παραμένουν επώδυνες για 10-12 ημέρες. Η ουρήθρα πολλές φορές επηρεάζεται προκαλώντας πόνο στην ούρηση κι επίσχεση.

Πιστεύεται ότι η αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων μετά από το 1994 αντανακλά την επιστροφή σε αυξημένου κινδύνου συμπεριφορά, μετά από την αρχική αλλαγή με την εξάπλωση της επιδημίας του AIDS. Σε ανταπόκριση σε αυτές τις ανησυχίες θα ήταν καλό σε εθνικό επίπεδο να βλέπαμε συστάσεις και οδηγίες για τη βελτίωση του επιπέδου σεξουαλικής υγείας.

Οι αρχές θα περιλάμβαναν:

   • παροχή αποτελεσματικών παροχών σε τοπικό ή σε ταμειακό επίπεδο
   • μείωση του κινδύνου των ΣΜΝ και των ανεπιθύμητων κυήσεων
   • να ενδυναμώσουν και συμπεριλάβουν ανθρώπους που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες
   • να αναγνωρίσουν σεξουαλικές ανάγκες κατά τόπους ή ομάδες ανθρώπων
   • δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες
   • παροχή αποτελεσματικών διαγνωστικών υπηρεσιών, βοηθώντας έτσι την άμεση

και καταλληλότερη θεραπεία

 • παροχή υπηρεσιών παροχής αντισυλληπτικής πρόληψης και θεραπείας, καθώς
  υπηρεσιών αντιμετώπισης προβλημάτων πρώτου σταδίου κύησης

Στις αρχές αντιμετώπισης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων θα πρέπει να περιλαμβάνεται εξέταση για άλλα παθογόνα, συμβουλευτική για ασφαλείς σεξουαλικά επαφές και πιθανών μελλοντικών επιπλοκών, αλλά και εύρεση και θεραπεία των προηγούμενων συντρόφων, ώστε να αποφευχθεί μετάδοση των νόσων.