Η Εξωσωματική Γονιμοποίηση χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας ευρείας γκάμας προβλημάτων γονιμότητας. Για πολλά εξ αυτών, όπως ο σαλπιγγικός παράγοντας ή η υπογονιμότητα λόγω ηλικίας μπορεί να είναι η πιο ενδεδειγμένη θεραπεία, ενώ για άλλα συνιστάται μόνο εφόσον αποτύχουν απλούστερες μέθοδοι θεραπείας.
Πώς λειτουργεί η εξωσωματική γονιμοποίηση;
Εφόσον έχει προηγηθεί κλινική εξέταση και έχει ληφθεί η αμοιβαία απόφαση να προχωρήσετε στην εξωσωματική γονιμοποίηση, η διαδικασία (όπως και η γραφειοκρατία) μπορεί να φαντάζει αρκετά αγχωτική προοπτική. Στόχος μας είναι να σας καθοδηγήσουμε σε αυτή τη διαδικασία βήμα προς βήμα με όσο το δυνατόν πληρέστερη γραπτή πληροφόρηση, να δημιουργήσουμε μια αίσθηση συνέχειας για εσάς.
Για τις γυναίκες:
Ένας δεύτερος τύπος φαρμακευτικής αγωγής (που χορηγείται είτε σε μορφή σπρέι για τη μύτη είτε σε ενέσιμη μορφή ανάλογα με το πρωτόκολλο στο οποίο έχουμε συμφωνήσει) δίδεται ώστε να μην απελευθερώσετε αυτά τα ωάρια (ωορρηξία) προτού τα συλλέξουμε.
Αυτοί οι υπέρηχοι σε συνδυασμό με εξετάσεις αίματος που γίνονται παράλληλα με κάθε υπέρηχο θα μας επιτρέψουν να υπολογίσουμε με ακρίβεια πότε πρέπει συλλέξουμε τα ωάρια και μς εξετάσουμε αν πρέπει να αυξομειώσουμε τις δόσεις των φαρμάκων ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η τελική προετοιμασία για τη συλλογή των ωαρίων περιλαμβάνει μια ορμονική ένεση που γίνεται 33-39 ώρες πριν την ωοληψία. Αυτή διεγείρει τα ωάρια για να φτάσουν σε κατάσταση ωριμότητας, καθιστώντας τα έτοιμα για τη διαδικασία της γονιμοποίησης.
Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο αριθμός των διαθέσιμων ωαρίων από την εικόνα του υπέρηχου. Επομένως, συχνά συλλέγουμε λιγότερα και ενίοτε περισσότερα ωάρια από όσα είχαμε υπολογίσει πριν την επέμβαση. Σε σπάνιες περιπτώσεις αδυνατούμε να συλλέξουμε ωάρια παρά την ανίχνευση ωοθυλακίων στον υπέρηχο. Εάν συμβεί αυτό, ο θεραπευτικός κύκλος δεν μπορεί να προχωρήσει στη εμβρυομεταφορά και θα σας κλείσουμε ένα ραντεβού με το γιατρό για να συζητήσετε τις μελλοντικές εναλλακτικές λύσεις.
Κατά μέσο όρο, περίπου το 65-75% των ωαρίων θα γονιμοποιηθούν και τα γονιμοποιημένα ωάρια λέγονται πλέον έμβρυα. Στη συνέχεια καλλιεργούνται στο εργαστήριο και γίνεται παρακολούθηση της ανάπτυξής τους για 2-5 ημέρες. Μόλις καταφέρουμε να ξεχωρίσουμε το καλύτερο ή τα καλύτερα έμβρυα, θα προτείνουμε να γίνει μεταφορά. Εφόσον είναι εφικτό, στόχος μας είναι να περιμένουμε μέχρι την πέμπτη μέρα (στάδιο βλαστοκύστης) πριν τη μεταφορά.
Τα έμβρυα σας, τα οποία θα έχετε την ευκαιρία να δείτε κατά την εμβρυομεταφορά, τοποθετούνται μέσω του τραχήλου μέσα στη μήτρα με τη βοήθεια ενός μικρού, μαλακού καθετήρα και η διαδικασία είναι ανώδυνη (παρόμοια με το τεστ Παπανικολάου) και δεν απαιτεί τη χρήση αναισθητικού.
Για αυτό το λόγο συμβουλεύουμε τις γυναίκες να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Το τεστ εγκυμοσύνης γίνεται δυο εβδομάδες μετά τη συλλογή των ωαρίων. Θα λαμβάνετε συμπληρωματικά προγεστερόνη όλο αυτό το διάστημα και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, η λήψη συμπληρωμάτων προγεστερόνης θα συνεχιστεί μέχρι τη δωδέκατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
Για τους άνδρες:
Αυτό αποθηκεύεται για ένα μικρό χρονικό διάστημα πριν από το σπέρμα πλένονται και περιστρέφεται σε υψηλή ταχύτητα. Αυτό είναι τόσο πιο υγιείς και πιο δραστήρια σπερματοζωάρια μπορούν να επιλεγούν./Αυτό αποθηκεύεται
για μικρό χρονικό διάστημα προτού επεξεργαστεί (καθαρίζεται και φυγοκεντρείται). Με αυτόν τον τρόπο επιλέγονται τα πιο υγιή και τα πιο δραστήρια σπερματοζωάρια.
Εάν χρησιμοποιείτε σπέρμα δωρητή, αυτό αφαιρείται από αποθήκευση σε κατάψυξη, απόψυξη και προετοιμάζεται με τον ίδιο τρόπο.
Εάν χρησιμοποιήσετε σπέρμα δότη, τότε αυτό αποψύχεται και προετοιμάζεται με τον ίδιο τρόπο.